Ieper, Mesen, Nieuwpoort en Diksmuide mogelijk ‘Martelaarsstad’

Redactie KW

Premier Di Rupo zal het voorstel van Kamerlid Bercy Slegers (CD&V) over het toekennen van de symbolische titel van ‘Martelaarsstad’ aan de steden die in WOI sterk zijn getroffen voorleggen aan de Commissaris-Generaal voor de herdenking van de Eerste Wereldoorlog, Paul Breyne. Hij zal het voorstel dan verder bestuderen en desgevallend uitwerken.

De internationale pers bracht tijdens de Eerste Wereldoorlog verslag uit over de Duitse inval en de verschillende ontwikkelingen aan het front. Tien steden werden in die context vaak genoemd als ‘martelaarssteden’ of ‘villes martyres’. Het gaat om Aarschot, Andenne, Dendermonde, Diksmuide, Dinant, Ieper, Leuven, Nieuwpoort, Mesen, Sambreville en Visé. De titel werd toen niet door de overheid toegekend aan de steden. Wat er kort na de oorlog wel gebeurde was dat sommige martelaarssteden gedecoreerd werden. Zo verkreeg Ieper ondermeer het Franse ‘Croix de Guerre’ en het Britse ‘Military Cross’ en figureren die beide eretekens sindsdien in het stadswapen.

Paul Breyne

De Premier zei ook dat op de ministerraad van vorige vrijdag gewezen Gouverneur van West-Vlaanderen, de heer Paul Breyne, benoemd werd tot Commissaris-Generaal voor de Herdenking van de Eerste Wereldoorlog. Hij zal in zijn taak de komende jaren worden bijgestaan door een Adjunct-commissaris-generaal Jean-Arthur Regibeau, Directeur-Generaal bij de FOD Buitenlandse Zaken, Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking.

“Hun opdracht loopt tot eind 2018. Beide heren werden door de federale Ministerraad belast met de uitwerking van een federaal meerjarenprogramma in afspraak met de deelstaten, met de andere Europese landen en met Groot-Brittanië, Canada, Australië, Nieuw-Zeeland en andere landen.”

KV – PL

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier