Ieper klaar voor Wapenstilstand

Redactie KW

Ieper is klaar om morgen een recordaantal bezoekers te ontvangen voor de herdenking van wapenstilstand, het eind van de Eerste wereldoorlog precies 90 jaar geleden. Al enkele dagen staat alles in het teken van de oorlogsherdenking. Zo werden vandaag de laatste kilometers afgelegd van een vierdaagse herdenkingsmars tussen de Franse stad Albert en Ieper. En in Heuvelland bezocht vanmiddag een Ierse delegatie onder wie de minister van toerisme en buitenlandse monumenten hun oorlogsmonumenten.

Het Ierse kruis in de Wijtschatestraat in Wijtschate is een van de monumenten die de Ierse minister van toerisme en buitenlandse monumenten vanmiddag aandoet en die herinnert aan 50.000 Ierse soldaten die hier in de eerste wereldoorlog sneuvelden. Tijdens het bezoek zal ook gepraat worden over een samenwerkingsproject die de streek moet promoten in Ierland.

Tientallen wandelaars volgen intussen al vier dagen lang de sporen van de Eerste Wereldoorlog tussen de Franse stad Albert, het hart van het slagveld van de Somme, en Ieper. Vandaag wandelden ze het laatste stukje van de herdenkingsmars, van Ploegsteert naar Ieper.

In Ieper zelf zijn alle hotels volzet en het oorlogsmuseum In Flanders Field krijgt dubbel zoveel bezoekers over de vloer.

De negentigste verjaardag van het einde van de Eerste Wereldoorlog zorgt voor nog meer belangstelling dan anders. Morgen verwacht de stad zo’n 6000 bezoekers, een vierde meer dan gewoonlijk en daar zitten heel wat prominenten bij.

Met 100 cameramannen en reporters is er ook vanuit die hoek een vijfde meer belangstelling. Een aantal zenders zoals de VRT, De NOS en RTBF zenden bovendien rechtsreeks uit.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier