Ieper huurt alpinisten in voor herstel belforttoren

Redactie KW

Een team van gespecialiseerde alpinisten wordt ingeschakeld om de belforttoren van de Ieperse Lakenhallen te herstellen. De 4 hoektorentjes zijn dringend aan herstel toe, leerde een onderzoek van Monumentenwacht.

Uit onderzoek door de monumentenwacht is gebleken dat de vier hoektorentjes een dringende herstelbeurt nodig hebben, om te vermijden dat er brokstukken naar beneden zouden vallen. De hoektorentjes zijn niet bereikbaar van op de gaanderij boven op de belforttoren en ook niet met een hoogtewerker en zelfs niet met de ladderwagen van de Ieperse brandweer. Vandaar dat een beroep wordt gedaan op alpinisten die de belforttoren beklimmen tot bij de vier hoektorentjes, om er de nodige herstellingswerken uit te voeren. Dit zal in het najaar gebeuren.

Toegankelijk

De herstelling is ook dringend omdat het stadsbestuur van plan is om de toren weer toegankelijk te maken voor het publiek, dringen die werkzaamheden zich op. Het torenbezoek zal een facultatief onderdeel vormen van het nieuwe In Flanders Fields Museum (IFFM). Museumbezoekers die dat wensen, zullen de 221 trappen van de toren kunnen bestijgen, om boven de ‘Ypres Salient’ effectief te kunnen zien.

Infoborden

In de kanteelpaden boven de belforttoren zullen infoborden worden aangebracht met landschapsfoto’s die uitleg en duiding geven over het landschap tijdens de oorlog. Via vaste verrekijkers zal de bezoeker dit ook in detail in het landschap kunnen zien.

Het nieuwe IFFM zal als uitgangspunt het landschap nemen, dat de laatste getuige is van de Eerste Wereldoorlog in de Westhoek, nu de laatste oorlogsveteranen overleden zijn.

(PL, foto PL)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier