Ieper herdenkt tweede wereldoorlog

Redactie KW

Ieper wordt altijd geassocieerd met de Eerste Wereldoorlog, maar nu wordt ook de Tweede Wereldoorlog in de herinnering gebracht.

Vanmiddag werd in Ieper een herdenkingsplaat onthuld voor de Belgische burgerslachtoffers van de Tweede Wereldoorlog in Ieper.

Dat gebeurde door burgemeester Luc Dehaene, provinciegouverneur Paul Breyne en afgevaardigden van de Britse, Poolse en Tsjechische Ambassades. De plechtigheid werd opgeluisterd door de klaroenblazers van de Last Post Association.

De herdenkingsplaat werd aangebracht op de zijgevel van het Hotel-Restaurant Regina, gelegen op de hoek van de Grote Markt en de Rijselstraat te Ieper.

Met deze herdenkingsplaat wenst de Koninklijke Entente Ieper alle Belgen, om het even of ze al dan niet tot een of andere weerstandsbeweging behoorden, te herdenken die tijdens Wereldoorlog II de moed betoonden om op te treden tegen de bezettende macht, daarbij offers brachten, sommigen zelfs het uiterste offer.

Het is dus niet enkel een herdenking aan hen die hun leven lieten in deze clandestiene strijd maar ook aan hen die aan deze strijd deelnamen en de oorlog overleefden.

De gevel van de Regina werd als locatie van deze herdenkingsplaats gekozen om deze algemene herinneringsgedachte te kunnen koppelen aan een historisch feit.

Tijdens Wereldoorlog II werd het Hotel-Restaurant Regina namelijk gebruikt als doorgangsplaats en verduikadres voor bemanningsleden van neergeschoten geallieerde vliegtuigen die met de hulp van Belgische burgers en de weerstand probeerden te ontsnappen naar Groot-Brittannië.

Dat hieraan zeker grote risico’s verbonden waren blijkt uit het feit dat terwijl er geallieerde “vliegeniers” in dit gebouw verstopt waren, het hotel – restaurant bezocht werd door de Duitse bezetters.

Deze herdenkingsplaat werd gerealiseerd op initiatief van de Koninklijke Entente Ieper en dank zij de financiële bijdragen van meerdere officiële instanties, vaderlandslievende verenigingen en individuele personen.

De gedenksteen werd uitgevoerd door het Natuursteenbedrijf Timmerman (te Ieper) in gepolijste graniet, afmetingen 60 op 40 cm. De tekst en afbeeldingen werden met behulp van lasertechniek aangebracht.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier