Hulpverlening drugsverslaafde ouders beter op elkaar afstemmen

Redactie KW

De hulpverlening voor ouders die afhankelijk zijn van drugs moet beter op elkaar worden afgestemd. Dat blijkt uit een onderzoek in Oostende. En het gaat hier niet enkel om gebruikers van illegale drugs maar ook zij die verslaafd zijn aan alcohol of medicijnen. Deze groep heeft vaak met verschillende problemen te kampen en klopt daarom bij verschillende diensten aan. Niet alle diensten hebben een duidelijke visie over het probleem.

Ouders die drugs nemen, het kan voor problemen zorgen binnen het gezin. En dan hebben we het niet alleen over illegale drugs zoals cannabis en heroïne, maar ook over alcohol, slaap-en kalmeermiddelen. De coördinator drugbeleid van Oostende kreeg signalen over moeilijkheden bij de hulpverlening en startte een onderzoek. 22 diensten zijn ondervraagd, onder wie thuiszorg, de politie en dokters.

Al die organisaties hebben andere ideeën om het probleem aan te pakken en dat maakt het er niet makkelijker op. Ook de ouders zelf zijn wantrouwig.

Cijfers over de omvang van het probleem zijn er in België nauwelijks. Ongeveer 1 procent van de bevolking is verslaafd en het aantal dat kinderen heeft neemt toe. Vaak slagen de ouders er in om goed voor hun kinderen te zorgen. Maar de hulpverlening kan beter. Daarom gaat Oostende alle betrokken diensten bezoeken, nagaan hoe ze werken en hoe ze tegen het probleem aankijken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier