Hulpverleners niet verbaasd over drugsdode in Brugse gevangenis

© Belga
Redactie KW

In de gevangenis van Brugge is van het weekend een jonge Kortrijkzaan overleden, wellicht aan een overdosis of slechte drugs. In zijn cel zijn restjes van drugs gevonden. De vakbonden en de drugshulpverleningscentra zijn niet verbaasd. Ze pleiten al langer voor betere controles en betere begeleiding van drugsverslaafden in de gevangenis. De directie is hoopvol, normaal gezien komt er volgend jaar een drugsvrije afdeling.

Drugs uit de gevangenis houden is een utopie, daar zijn vakbonden, directie en hulpverleners het over eens. Maar dat er een drugsdode valt zoals van het weekend in Brugge, gebeurt toch zelden. “Nee, ik ben niet verbaasd. Als ik zie hoeveel drugs er aanwezig is in de gevangenis is het zelfs eigenaardig dat er niet meer doden vallen”, zegt cipier Rudy Delaere van het ACOD.

Naar drugspreventie toe gebeurt er bijna niets in de gevangenis en ook de hulpverlening is erg beperkt. “We hebben een paar jaar groepssessies kunnen geven, maar nu gebeurt dat niet meer. Ik denk dat we dringend op zoek moeten naar hulpverlening binnen de gevangenismuur”, zegt Jan Theuwen van Opvangcentrum Kompas.

Volgens Kompas kwam telkens veel volk naar die groepsessies. De cipiers vragen meer middelen om drugs te onderscheppen. “Betere controles en opsporingsmiddelen, betere reglementering in verband met lichaamsfouilles, eventueel ook het inleveren van urinestalen. Nu mogen we enkel op de kledij controleren”, zegt cipier Emmanuel Demanet van ACV Openbare Diensten.

Drugs vergroot ook het risico voor de cipiers. “Vooral spierversterkende drugs zorgen er voor dat iemand gevaarlijk wordt. En wie zijn drugs geweigerd wordt staat ook agressief”, klinkt het bij de cipiers.

Normaal is voor volgend jaar een drugsvrije afdeling voorzien in Brugge, maar de bonden en Kompas vrezen dat daar uiteindelijk geen budget voor zal zijn.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier