Hulde gebracht aan militairen die leven lieten in Congo na helicrash

Redactie KW

Op de luchtmachtbasis van Koksijde is hulde gebracht aan de drie militairen die in 1965 het leven lieten in Congo. Zij moesten per helikopter missiezusters evacueren die gegijzeld waren door rebellen, maar hun toestel stortte neer in het oerwoud. Ruim een maand geleden vonden para’s de resten van het wrak terug en die zijn nu onderzocht.

Met een hulde aan het gedenkteken van Robert Jacobs, Frans Allaeys en Raymon Bordon valt het doek over een mysterie dat hun families en de militaire wereld 45 jaar lang in de ban hield. Eind juni 1965 vertrok het trio militairen uit Koksijde op evacuatiemissie naar Buta in Congo, maar hun helikopter bereikte zijn bestemming nooit.

Wat de oorzaak was van de crash kon het leger op basis van recent gevonden wrakstukken niet met zekerheid achterhalen. Er wordt onder meer op een technisch falen of slechte weersomstandigheden gedacht. Zeker is dat de cockpit zeer zware schade opliep.

Na de huldiging konden de families onder meer bijpraten met de militairen die de bergingsoperatie van de wrakstukken in november en december hebben geleid.

(ad/jv)

Meer in het nieuw op Focus vanaf 18u00, en ook stipt om 22u00.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier