Huiszoekingen bij NMBS Holding: fraude zou oplopen tot meer dan 200.000 euro

Redactie KW

De onderzoeksrechter in Dendermonde heeft een aannemer uit Oostende aangehouden. De man heeft een renovatiebedrijf en zou betrokken zijn in een fraudezaak bij de NMBS. In ruil voor geld en voordelen in natura kreeg de aannemer een onderhoudscontract voor de stationsgebouwen in onze provincie. De aanhouding volgt na een reeks huiszoekingen gisteren, ondermeer in Oostende.

De man uit Oostende heeft een renovatiebedrijf en wilde een contract binnenhalen voor het onderhoud van de stationsgebouwen in onze provincie en andere delen van Vlaanderen. Hij werkte daarvoor samen met een ambtenaar van de NMBS-holding, die alle gebouwen bij het Spoor beheert.

De NMBS-ambtenaar bevoordeelde het Oostendse bedrijf, dat een hogere kostprijs aanrekende. Om de fraude niet te laten opvallen bedachten ze een frauduleuze constructie. De fraude bracht de verdachten zo’n 200.000 euro op.

Alles samen zijn acht mensen opgepakt, de man uit Oostende is de enige West-Vlaming. Een deel van de winst ging naar een fitnesscentrum in Wallonië en plezierreisjes. De NMBS-ambtenaar kreeg van de Oostendse aannemer bovendien een luxewagen. De NMBS is een intern onderzoek gestart naar de fraude. Federaal minister van Overheidsbedrijven Inge Vervotte noemt de praktijken onaanvaardbaar en zal het intern onderzoek bij de NMBS van dichtbij opvolgen.

(Belga/BS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier