Huisdokter vrijgepleit van vijfvoudige moord

Redactie KW

Een Oostendse huisarts is door de raadkamer van Brugge vrijgesteld van vervolging. Hij was verdacht van vijfvoudige moord door onterechte euthanasie. Dat bericht de krant De Morgen donderdag.

De bal ging aan het rollen begin juli 2005. Op dat moment diende de vzw Sint-Monica, die onder meer twee rust- en verzorgingstehuizen in Oostende beheert, een klacht in tegen huisarts B.D.W. De dokter had in de periode 2000-2005 vijf hoogbejaarde, dementerende patiënten een dosis morfine toegediend. Niet met het oog om ze te doden – daarvoor was de dosis te klein – maar wel om hun lijden te verzachten.

Omdat de vijf allemaal kort na toediening van de morfine stierven, besloot de vzw een klacht in te dienen wegens onwettelijke euthanasie, in de praktijk vijfvoudige moord. De man vloog voor drie dagen de cel in en het parket opende een onderzoek. Nadat hij drie jaar in het ongewisse gelaten was of hij al dan niet naar assisen zou moeten, werd hij nu vrijgesproken.

Opvallend is dat de familieleden van de overledenen achter de dokter bleven staan: zij wisten dat de dood naderde en waren ervan op de hoogte dat het toedienen van morfine het proces kon versnellen. De zaak is volgens experts een belangrijk precedent omdat ze aantoont dat artsen recht in hun schoenen staan als ze pijnbestrijding toedienen aan terminale patiënten, zelfs al kan die tussenkomst de levensduur verkorten. (Bron: Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier