Huisartsenwachtpost Brugge onderschat 10 procent van de oproepen

Redactie KW

Van tien procent van de oproepen die binnenkomen in de huisartsenwachtpost in Brugge wordt de ernst onderschat.

Dat blijkt uit een onderzoek van de Antwerpse universiteit. Tien procent van de 5500 oproepen die gedurende één jaar in de wachtpost binnenkwamen werden onderschat. In zo’n 70 gevallen ging het om spoedeisende of zelfs levensbedreigende situaties. Zo schatten de onthaalmedewerkers geregeld patiënten die hartfalen hebben verkeerd in. De patiënten moesten overgeven en de secretaresse gaf het als maagklachten door.

Nooit fatale oproep

Volgens coördinator en huisarts Philip Vandevelde kan je de secretaresses niets kwalijk nemen. “We kunnen hen absoluut niets verwijten. Ze zijn zo vriendelijk geweest om mee te werken aan het onderzoek waardoor we de problematiek nu kennen. Ze doen hun werk zeer goed, maar zijn niet medisch opgeleid. Ik leg er wel de nadruk op dat tot op vandaag elke oproep direct doorgeschakeld is geweest naar de huisarts en er dus geen problemen waren. In geen enkel geval was er een fatale afloop.”

De coördinator in Brugge is voorstander van een specifieke opleiding, maar die is duur. Roeselare werkt met verpleegkundigen en ambulanciers van een privébedrijf. Ralph Pacqueu (Vzw Huisartsen Midden-West-Vlaanderen): “De dispatching wordt gedaan door een gespecialiseerde medische instelling. Het is een ambulancedienst die werkt met ambulanciers en verpleegkundigen. Zij zijn getraind om een triage te doen en de graad van dringendheid in te schatten.”

Brugge vraag zich af hoe Roeselare dat financieel rond krijgt.

(BS/KB)

Huisartsenwachtpost Brugge onderschat 10 procent van de oproepen

Bekijk hier de reportage

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier