Huis in Oedelem haalt stroom uit eigen stille windturbine

Redactie KW

Een man uit Oedelem brengt een alternatief op de markt voor windmolens. Zijn windturbine levert stroom zelfs al is het bijna windstil. De turbine maakt geen geluid en maakt ook geen slagschaduw. Ze is bedoeld om op platte daken te installeren of tegen gevels. De man werkte er zo’n tien jaar aan. Het toestel is al enkele maanden klaar, maar de overheid levert er nu pas de nodige vergunningen voor.

Particuliere windenergie staat bij ons in de kinderschoenen. Misschien komt er met deze Oedelemse windturbine wel een doorbraak. De turbine levert al stroom vanaf een windsnelheid van twee meter per seconde. Dat is op een windstille dag als vandaag. Er is in Belgie meer wind dan zon klinkt het bij de ontwerper.

“We een turbine van 5 kilowatt,” zegt Geert Devisch van Green Energy Solutions. “Die produceert 14500 watt. Dat is vier en een halve keer zoveel als zonnepanelen voor een bedrag van 25.500 euro. Je mag rekenen dat het rendement op zes jaar is afbetaald.”

De turbine geeft geen slagschaduw en trilt niet, en vooral: maakt geen lawaai. Vandaar dat de minister nu de toestemming geeft om ze te vergunnen.

“Dat was het grote probleem. We zijn er al een tijdje mee klaar, maar het kon niet vergund worden. Er is een doorbraak van minister Vandenbossche, een omzendbrief naar de gemeenten waardoor ze wel kunnen worden vergund omdat er geen storende factoren zijn.”

De windturbine is anderhalve meter hoog en heeft een diameter van 90 centimeter. De ontwerper geeft er twintig jaar garantie op omdat ze volgens hem uit bijna onvergankelijk materiaal is gemaakt.

(JV/BDJ)

Bekijk hier de reportage

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier