Huis Bekaert op de markt wordt beschermd monument

Redactie KW

Donderdagmiddag heeft Vlaams minister van Ruimtelijke Ordening Dirk Van Mechelen het huis Bekaert op de Markt in Torhout, waarin zich momenteel een deel van de stadsadministratie bevindt, op de lijst van de te beschermen monumenten geplaatst.

Hij wil het oude brouwershuis, de poort, het brouwerij-erf, de mouttoren en de tuinmuur beschermen vanwege hun historische, architecturale, industrieel-archeologische en sociaal-culturele waarde.

Ook twee oude stadspompen staan op het genoemde lijstje en worden dus zo goed als zeker een beschermd monument : de pomp net vóór het huis Bekaert op de Markt en de pomp net vóór tearoom ‘t Pomphuys in de Nieuwstraat.

Ongeveer een jaar geleden hadden de Torhoutse gemeenteraadsleden Pieter Debou en Elke Carette (beiden van de oppositiepartij Open VLD) samen met Vlaams parlementslid Patrick De Klerck (Blankenberge) minister Van Mechelen gecontacteerd met de vraag om het huis Bekaert uit het einde van de achttiende eeuw wettelijk te beschermen, net als de bijhorende stadspomp.

Volksvertegenwoordiger De Klerck heeft van 1999 tot 2007 als adviseur op het kabinet Van Mechelen gewerkt en is dus goed met de materie en de Open VLD-minister vertrouwd. Het stadsbestuur wil het huis Bekaert zoals bekend van de hand doen, omdat het beslist heeft om aan de rand van het stadspark een nieuwbouw op te trekken voor de stadsadministratie. (JS)

Uitgebreide versie in Krant van West-Vlaanderen (editie De Weekbode Torhout) van 3 april 2009.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier