Howest opent academiejaar

Redactie KW

Na de KATHO en de KHBO is bij ook de Hogeschool West-Vlaanderen het nieuwe academiejaar van start gegaan. Dat gebeurde tijdens een openingszitting in de stadsschouwburg van Brugge. HOWEST telt dit meer studenten dan vorig jaar, maar toch blijft er een nijpend tekort aan ingenieurs. De HOWEST heeft voortaan ook een eigen fonds, dat wereldwijd maatschappelijke projecten steunt.

Vóór de stadsschouwburg in Brugge wordt de blauwe loper uitgerold voor de start van het nieuwe academiejaar van de HOWEST. De hogeschool nadert dit jaar de kaap van 6000 studenten, dat is een stijging met 6 procent in vergelijking met vorig jaar. Al jaren is er een nijpend tekort aan studenten die een ingenieursopleiding volgen, maar voor het eerst is er sprake van een kentering.

“Bij ons zijn er 10 procent meer eerstejaars ingenieurstudenten, wat neerkomt op 650 in totaal. Wat zit nog in de lift? De opleidingen informatica, digital arts en entertainment, communicatiemanagement en verpleegkunde”, zegt algemeen directeur Lode De Geyter.

Steeds vaker krijgen studenten die nog niet afgestudeerd zijn al werkaanbiedingen. Ze kiezen voor die zekerheid maar volgens Howest is dat geen goede zaak voor het ondernemerschap.”Studenten hebben al een contract nog voor ze afstuderen. Dat duidt op een tekort van werknemers op de arbeidsmarkt maar heeft ook een keerzijde. Er zijn te weinig talenten die zonder werk zitten. Ze zouden beter een tijdje werkzoekende zijn en creatief zijn, nieuwe ideeën ontwikkelen of naar het buitenland gaan. Werkzoekenden, nieuwe ideeën of naar buitenland”, klinkt het bij Lode De Geyter.

De start van het nieuwe academiejaar betekent ook de lancering van de Howest Foundation. Een fonds dat overal ter wereld maatschappelijke projecten steunt, in samenwerking met het streekfonds en de Koning Boudewijnstichting.

Howest pakt dit academiejaar nog uit met een andere nieuwigheid: een avondcursus Chinees, waarvan de lessen begin oktober starten, zowel in Brugge als in Kortrijk. (LOR)

Howest opent academiejaar

Bekijk hier de reportage

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier