Howest Kortrijk opent labo dat elektromagnetische straling meet

Redactie KW

VIDEO UPDATE – In Kortrijk heeft Howest, de hogeschool West-Vlaanderen een EMC-labo geopend om de elektromagnetische straling van elektrische toestellen te onderzoeken. Stralingen van het ene toestel kunnen de werking van het andere in de war brengen. Heel wat bedrijven in en rond Kortrijk ontwikkelen elektronische toestellen die moeten voldoen aan de Europese normen. Zij waren vragende partij voor zo’n labo.

Het gloednieuwe labo voor elektromagnetische comptabiliteit in de Howest in Kortrijk is een soort kooi van Faradey met een futuristische look. Er hangen absorberende panelen aan de wand en allerlei prototypes van toestellen krijgen hier een onderzoek naar hun elektromagnetische straling. Vlaanderen telt een drietal dergelijke labo’s. Jos Knockaert: “Bedoeling is dat de industrie komt om een prototype te testen. Studenten kunnen ook metingen doen in het kader van een masterproef of een eigen onderzoek.”

Heel wat bedrijven zoals Barco en Televic zijn vragende partij voor een dergelijk labo. In het labo is 300.000 euro geïnvesteerd en het kwam er met steun van Europa, de Vlaamse overheid en de provincie.

Howest Kortrijk opent labo dat elektromagnetische straling meet

Bekijk hier de reportage

(KV/BS)

Meer over dit onderwerp vanavond in het journaal van WTV.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier