Houtsector legt even het werk stil uit protest tegen mogelijk houttekort

Redactie KW

De bedrijven uit de hout-en meubelindustrie trekken aan de alarmbel wegens het toenemend gebruik van hout voor de productie van groene energie. Twee belangrijke spelers -Unilin uit Wielsbeke en Spano uit Oostrozebeke- gaan zelf een uur de productie stil leggen uit protest.

Hout is niet alleen een grondstof in de houtverwerking en de meubelindustrie, het wordt meer en meer gebruikt als brandstof voor de productie van groene elektriciteit. Met als gevolg dreigende tekorten voor hout en stijgende prijzen, waarschuwt de sector. Volgens Fa Quix van sectorfederatie Fedustria zou er tegen 2020 een tekort zijn van 430 miljoen kubieke meter hout in Europa. De prijzen voor hout zijn nu al 20 pct of meer gestegen op jaarbasis.

Symbolisch

Door de subsidieregeling waar de elektriciteitsbedrijven kunnen van genieten, kunnen die veel meer betalen voor hout dan de klassieke houtbedrijven. “Dat ontwricht de sector”, aldus Quix. Fedustria bepleit dat enkel afval- of resthout zou mogen worden verbruikt als brandstof.

De bedrijven vrezen dan ook voor bevoorradingsproblemen of onbetaalbare prijzen. Vandaar dat twee van de grootste Belgische spelers -Spano en Unilin/Quick-Step- op 29 oktober de productie één uur stilleggen. “Symbolisch, omdat we ooit niet definitief zouden moeten staken, wegens gebrek aan hout of betaalbaar hout”, legt Quix uit.

(Belga/BS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier