Hotelschool pakt uit met spannende avonturenfilm ‘Mijn spook van Ten Duinen’.

Redactie KW

Mijn spook van Ten Duinen heet de film waar Hotelschool Ter Duinen mee uitpakt. Het is een spannende avonturenfilm met paranormale verschijningen, spoken en verborgen schatten. ?Het verhaal wil ook de abdijsite en zijn historisch context belichten?, aldus adjunct-directeur Ronny Calcoen.

Enkele jaren geleden werd vanuit Ten Duinen aan twee acteurs de vraag gesteld om een roman te schrijven waarin de Duinenabdij centraal staat. Deze samenwerking resulteerde in 2004 tot de publicatie van een jeugdroman Mijn spook van Ten Duinen, uitgeven bij Abimo. Mijn spook in Ten Duinen is in de eerste plaats een avonturenverhaal waarin een historisch mysterie centraal staat. Paranormale verschijningen, spoken en verborgen schatten zijn items die sinds het succes van Tolkiens In de ban van de Ring en de Harry Potter-verhalen bij zowel jongeren als volwassenen hot zijn.

„Het verhaal wil naast het opbouwen van de spanningsboog en de plot ook de abdijsite en zijn historisch context belichten”, voegt adjunct-directeur Ronny Calcoen eraan toe. „Er werd tijdens de research van het boek een beroep gedaan op de expertise van Harry Van Royen die als historisch adviseur aan de Duinenabdij verbonden is. Het is duidelijk dat dit aspect ook aan bod komt in de verfilming van het boek. Op de site zijn opnames gepland alsook in het museum.”

„Het verband met de gemeente Koksijde spreekt voor zich. Het verhaal speelt zich af op de hotelschool en op de site van cisterciënzerabdij. Bij het verfilmen van het boek, het schrijven van het scenario en de keuze van de locaties wordt deze link zo mogelijk nog meer in de verf gezet. Mogelijke locaties zijn, naast de abdij en de hotelschool, onder meer straten van Koksijde, het station, het strand en de duinen”, vertelt Ronny Calcoen.
Om het project een grote slaagkans te geven en tot een kwalitatief hoogstaand resultaat te komen, werd contact gezocht met professionele instanties buiten de school, zoals de auteurs, de regisseur, de cameraman en de mensen van de abdijsite. „Binnenkort, voorzien eind januari, wordt gestart met de casting en de repetities met de leerlingen van 4BSO en de keuze van de te gebruiken locaties. 15 februari wordt deelgenomen aan het Supervlieg-weekend op de abdijsite. Een eerste voorstelling van het filmproject in zijn voorbereidende fase aan de wereld. De betrokken leerlingen werken met streekproducten en stellen hun filmproject voor. In maart starten de opnames en als alles vlot verloopt gaat de film eind mei in première”, besluit Ronny Calcoen.
(CJK)
Uitgebreide versie in Krant van West-Vlaanderen (editie Het Wekelijks Nieuws Kust) van 23 januari 2009.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier