Hotelscholen in de lift door vtm-programma ‘De Nieuwe Garde’

© jo deman
Redactie KW

Het vtm-programma ‘De Nieuwe Garde’, over het wel en wee in de Brugse hotelschool Spermalie, spoort jongeren aan om de keuken in te duiken. Bij Spermalie waren alle nieuwe plaatsen op één dag volzet. De toevloed kan goed nieuws betekenen voor de arbeidsmarkt, want zowel kelner als kok is nog steeds een knelpuntberoep in Vlaanderen.

“Een stormloop zoals dit jaar hebben we nog nooit meegemaakt”, zegt Filiep Defraye, directeur van Spermalie, donderdag. “Op 16 augustus hebben we de inschrijvingen geopend en in geen tijd hadden we 235 namen.” Wie nu nog wil inschrijven bij Spermalie komt op een wachtlijst terecht. “Maar veel zin heeft dat niet meer”, geeft Defraye toe. “Er staan al te veel aspirant-leerlingen op.”

Wachtlijst in Koksijde

Hotelschool Ter Duinen in Koksijde heeft al enkele jaren te lijden onder het eigen succes, met een jaarlijkse wachtlijst. In Hotelschool Hasselt is de invloed van het programma wel voelbaar, met tientallen extra inschrijvingen. De school heeft al 169 nieuwe leerlingen voor het komende jaar. Ook in Hotelschool Turnhout is inschrijven, ondanks een lichte stijging van de interesse, nog mogelijk.

Kok en kelner zijn knelpuntberoepen in Vlaanderen, met enkele duizenden vacatures volgens de Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling (VDAB). De oorzaken van het gebrek aan personeel zijn de ongunstige arbeidsomstandigheden en een tekort aan voldoende geschoolde krachten.

(BELGA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier