Horrorschrijver Johan Deseyn met tiende roman op Boekenbeurs

Redactie KW

Dertien jaar lang was er geen enkele uitgeverij die iets met zijn romans wou aanvangen, op zijn eerste boekenbeurs elf jaar geleden deelde Deerlijkenaar Johan Deseyn welgeteld drie handtekeningen uit. Dit is het verhaal van de enige officieel uitgegeven Belgische horrorschrijver van het moment. „Om mijn boeken verkocht te krijgen, moet ik het woord ‘horror’ mijden als de pest.”

Johan Deseyn is best trots op zijn bijnamen: De Vlaamse Stephen King en De Stephen King van de Lage Landen. „Ik schrijf in een genre dat psycho horror heet. Dat zegt lezers bijlange niet zo veel als de naam Stephen King. Vandaar de keuze van mijn uitgever om die bijnaam uit te spelen. Het nadeel eraan is wel dat Nederlandse recensenten ons met elkaar beginnen te vergelijken. Maar dat gaat natuurlijk niet op. Ik schrijf níét als King, al wek ik wel eenzelfde genregevoel op.”

„Mijn horror is brutaler dan die van Stephen King, minder subtiel.”

Johans eerste echte verhaal die naam waardig – Lettres d’amour – dateert van mei 1981. Vrienden en kennissen die zijn werken lazen, raadden de schrijver aan om er een uitgever voor te zoeken. Dat was het begin van een jarenlange zoektocht naar erkenning.

„Mijn eerste boek werd door 21 uitgeverijen geweigerd”

„Intussen bleef ik uitgeverijen bestoken met mijn boek Erfenis. Het werd 21 keer afgekeurd. Idem voor mijn spannende jeugdroman Adultistan die zeventien keer een negatief advies kreeg wegens horrorkenmerken. Altijd viel men over het genre. Geen enkele uitgever die precedenten kende en allemaal plaatsten ze serieuze vraagtekens bij de slaagkansen van een lancering.”

(TVH)

Meer in Krant van West-Vlaanderen

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier