Horror in Tielt tijdens de Eerste Wereldoorlog

© KRANT VAN WEST-VLAANDEREN
Redactie KW

Een minder gekend WO I-verhaal is dat van Tielt: de stad was het hoofdkwartier van de Duitse legers in Vlaanderen en daar werd beslist werd om voor het eerst gifgas te gebruiken.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog was Tielt een van de belangrijkste plaatsen voor vier jaar wereldgeschiedenis. Dat blijkt o. a. uit het opzoekingswerk van auteur Jan Vandermeulen. Hij schreef Thielt 1914-1918 – Strategische hoogte voor Hertogen en Prinsen, een uitgave van de Heemkundige Kring De Roede van Tielt. “Exact vier jaar – van 14 oktober 1914 tot 14 oktober 1918 – fungeerde Tielt als militair hoofdkwartier voor het Vierde Duitse Leger, het Armee Ober Kommando IV (AOK)”, vertelt de Tieltenaar. “In 1914 bestonden er nog geen snelwegen, dus een leger dat vanuit het oosten in België naar de Kanaalhavens wilde doorstoten, moest wel door Tielt passeren.”

“Bijna heel België was bezet. Het gebied ten westen van de Schelde was Sperrgebiet, met Tielt als hoofdstad. Tielt lag immers centraal in dat gebied, aan een spoorlijn en buiten het bereik van het geallieerde geschut. Tielt werd een militair fort en alles en iedereen – er woonden toen ongeveer 12.200 inwoners – stond ten dienste van de 5.500 militairen. Zowat iedereen kreeg soldaten ingekwartierd. Er waren huiszoekingen en opeisingen, er was dwangarbeid… En de hele stad was omgeven door prikkeldraad. Niemand mocht de stad in of uit zonder pasje. En er was een avondklok. In Tielt hebben de Duitsers voor het eerst een soort gettosysteem ontwikkeld dat de nazi’s tijdens de Tweede Wereldoorlog massaal zouden overnemen.”

Opperbevelhebber van het Vierde Duitse Leger Albrecht von Württemberg was een hevig voorstander van het gebruik van gifgas”, vertelt Jan Vandermeulen nog. “‘Uit humanitaire overwegingen’, zou hij verklaren, menselijker dan een oorlog die het moest hebben van afgerukte ledematen. Gas zou ook de duur van de oorlog inkorten en zo veel levens sparen.”

(TVA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier