Horizoncongres Groen! dit weekend in Blankenberge

Redactie KW

Dit weekend organiseert Groen! in Blankenberge haar Horizoncongres. Op dat congres wil Groen! zichzelf in de aanloop naar de verkiezingen van 2009 bevestigen als ideëenpartij.

“We willen een perspectief bieden voor de komende 20 jaar en fundamentele antwoorden formuleren op alle uitdagingen, gaande van de financiële crisis tot de klimaatcrisis”, zo vatte voorzitster Mieke Vogels dinsdag samen.

Ongeveer een jaar lang bogen de Vlaamse groenen zich over de inhoudelijke koers die de partij moet kiezen. Die denkoefening moet volgend weekend culmineren in een tweedaags congres (Horizoncongres). Daar zal de partij onder meer discussiëren over een ontwerptekst. Die tekst is opgebouwd rond drie pijlers: ‘ecologische economie’, ‘zorg voor kwaliteit van leven’ en ‘Ecosteden en burgerschap’.

De keuze voor een debat rond economie was relatief nieuw en gewaagd voor Groen!, maar bleek een schot in de roos. Die economische discussie is in tijden van financiële crisis niet alleen bijzonder actueel, maar het debat leeft ook sterk binnen de partij. Binnen de partij draait de discussie bijvoorbeeld over het feit dat de partij niet tegen economische groei op zich is, op voorwaarde dat het gaat om “groene groei”, groei waarbij steeds een kwalitatieve afweging moet worden gemaakt.

Wat de groene visie op economie betreft, zou het volgens Groen!-ondervoorzitter Wouter Van Besien, projectleider van het Horizondebat, alvast “dom zijn om de financiële crisis te isoleren”. De financiële crisis kan volgens hem niet los gezien worden van andere problemen zoals de klimaat- en de energiecrisis.

Een ander groen sleutelbegrip is “levenskwaliteit”. Iedereen moet zijn leven “kwaliteitsvol” kunnen inrichten, luidt het devies. Groen! pleit daarbij onder meer voor een andere aanpak van de zorg. Zo moet er naast het professionele zorgcircuit meer aandacht gaan naar de vrijwillige zorg. Voorts pleit de partij voor een basisinkomen en voor het principe van een “onthaaste schooldag”. Dat laatste voorstel deed eerder een pak stof opwaaien, ook binnen de partij. “Maar wie weet is dit wel één van die groene ideëen die eerst onhaalbaar lijken, maar die men na 20 jaar als normaal beschouwt”, aldus Van Besien.

Voorzitster Vogels is blij dat haar partij zich een jaar lang heeft kunnen buigen over de inhoudelijke koers, “wars van alle dagjespolitiek”. Volgens haar “staan we voor een keerpunt”. “Dit is een moment waarop je voelt dat er fundamentele antwoorden nodig zijn, een moment waarop we als partij een perspectief voor de komende 20 jaar moeten bieden en antwoorden moeten bieden op verschillende crisissen”, aldus Vogels. Het is volgens Vogels aan de groenen om tegenover de heersende ‘angstcultuur’ een alternatief, een boodschap van hoop, aan te bieden.

Het Horizoncongres van Groen! vindt plaats op zaterdag 29 en zondag 30 november in zaal Floreal in Blankenberge. Zaterdag wordt ook de Europese lijsttrekker van Groen! officieel bekendgemaakt. Verwacht wordt dat de partijleden het lijsttrekkerschap van Europees parlementslid Bart Staes zullen bevestigen. (Bron: Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier