Horeca op Brugse markt druk bezig met opbouw terrassen

Redactie KW

De markt van Brugge wordt vanaf zaterdag een stukje kleiner. Horeca-uitbaters zijn volop bezig met de opbouw van hun terrassen. Een jaarlijks terugkerend fenomeen dat twee dagen duurt. Voor de horeca in Brugge kan het seizoen niet vlug genoeg beginnen. Een terras voor de deur is voor veel uitbaters bijna een verdubbeling van hun capaciteit.

“In de winter verliezen wij 60 plaatsen,” zegt Lucette Reubrecht van Huyze Die Maene. “Voor andere zaken met een grote binnenruimte is dat geen probleem. Wij hebben een kleine binnenruimte en zijn heel blij met het terras. Dat maakt 60 plaatsen.”

Weekend extra

Vast personeel vinden valt hier wel mee klinkt het, heel wat andere zaken hebben het wel moeilijk. De terrassen mogen er staan vanaf de 15de maart. Dit jaar mag het uitzonderlijk wat vroeger om nog het laatste weekend van de krokusvakantie mee te pikken.

Veel uitbaters zouden graag hun terras heel het jaar behouden. Roken op een terras is toegelaten, bovendien kost het afbreken en opbouwen een pak geld. Een terras is een volledig bouwwerk geworden met elektriciteit en verwarming.

Terras kost geld

“Het is een hele dure zaak,” weet Lucette Reubrecht. “Dat komt op 12.500 euro per opbouw. Iedereen moet er zijn voor elektriciteit en gas. Alles moet heropgebouwd worden en het verslijt hé. Het blijft niet nieuw.”

De federatie horeca Brugge staat wel achter de winteronderbreking. Er komt binnenkort een werkgroep die samen met het stadsbestuur de huidige reglementering over de terrassen wat wil opfrissen. In elk geval, wie honger of dorst heeft, kan zaterdag in Brugge op een terrasje terecht.

(bdj/jv)

Meer in het nieuws op Focus vanaf 18u00, en ook stipt om 22u00.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier