Hopcongres in Poperinge: “Belgische hopsector staat onder druk”

Redactie KW

De Belgische hopsector kent moeilijke tijden en staat zwaar onder druk. Met die gedachte begon in Poperinge het 54ste Internationaal Hopcongres.

Het was al meer dan 20 jaar geleden dat België nog eens het gastland was voor het congres waar 107 hoptelers uit 12 landen aan deelnemen. België is ondanks zijn talrijke bieren een klein hopland, en maakt amper 0,3 procent uit van de wereldteelt.

Het belangrijkste centrum van de Belgische hop, Poperinge, kende sinds het laatste congres in 1993 een fikse achteruitgang. “Van de 800 hectare die we hadden in 1993, schiet er nog 158 hectare over”, aldus Lieve Tailleu van vzw Hop die het evenement samen met de stad Poperinge organiseert.

Laatste keer?

“Het is mogelijk de laatste keer dat dit congres naar België komt”, waarschuwt Bart Boeraeve, gebiedswerker landbouw van de provincie West-Vlaanderen in de Westhoek, en zelf zoon van een hopteler.

Toch zien ze in Poperinge de hopteelt, die zorgt voor een toeristische aanvulling in de streek, niet verdwijnen.

De provincie West-Vlaanderen zorgt met het expertisecentrum Inagro, dat onder meer de kwaliteit controleert en ziektes onderzoekt en bestrijdt, wel dat de sector in optimale omstandigheden kwaliteit kan aanleveren.

(Belga)

Meer in Krant van West-Vlaanderen, editie Het Wekelijks Nieuws West.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier