Hoogspanningsstation windmolenpark onderweg naar zee

Redactie KW

Een Nederlands hijsschip heeft met succes een 1.100 ton zwaar hoogspanningsstation vanuit Hoboken op een ponton in de Schelde getild.. Als de weersomstandigheden het toelaten, vertrekt het gevaarte vrijdagavond om 22 uur naar de Bligh zandbank ter hoogte van Zeebrugge.

Het gevaarte stond opgesteld langs de kade van Fabricom Module Yard in Hoboken en werd sneller dan voorzien op een ponton geplaatst dat in de Schelde aangemeerd lag. Het gevaarte is 28 meter lang, 21 breed en 22 hoog. Een jaar lang werd via de tijdelijke handelsvereniging BOSS (Belgian Offshore Substation Solution) met 200 werknemers aan de constructie gewerkt.

“Het hangt ondermeer van de golfslag af of we er vrijdagavond voor
kiezen om aan te meren in Zeebrugge, of rechtstreeks doorvaren naar de Bligh Bank”, zegt Department Manager Jan Caluwé van Fabricom.

“Omdat we maar vijf centimeter speling hebben op de fundering, moet de zee er bijzonder rustig bij liggen.” Voor de bouw van het hoogspanningsstation werd voor de eerste keer op zee een technologie gebruikt die normaal enkel aan land wordt toegepast.
Op de Bligh zandbank wordt op 46 kilometer voor de kust van
Zeebrugge een windmolenpark met 110 turbines gebouwd. Het park zal ongeveer 350.000 gezinnen van groene stroom voorzien.

(jv/belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier