Hoogspanningslijn komt ondergronds en ten noorden van Koolkerke

Redactie KW

De nieuwe hoogspanningsverbinding tussen Zeebrugge en Zomergem zal ten noorden van Koolkerke en ondergronds worden aangebracht. Dat heeft de Vlaamse Regering beslist. Het Burger Initiatief Koolkerke en de omwonenden reageren opgelucht. Zij hadden ruim 300 bezwaarschriften ingediend tegen de komst van een bovengrondse hoogspanningskabel.

De nieuwe verbinding is noodzakelijk om de vele windmolenparken op zee aan te sluiten en de energie aan land te brengen.

Elia liet meerdere alternatieven onderzoeken. In Koolkerke was de voorbije maanden grote ongerustheid ontstaan omdat één van de alternatieven boven de woningen in Koolkerke gepland was.

Nu heeft de Vlaamse Regering principieel gekozen voor het milieuvriendelijke tracé alternatief 1-01. Dit betekent dat de verbinding komende van Zeebrugge onder het Boudewijnkanaal gaat, om dan verder ondergronds ten noorden van Koolkerke en het fort van Beieren, ondergronds ten noorden van Sint-Kruis en ten zuiden van Vivenkappele om ten oosten van Vivenkapelle terug bovengronds te komen.

Bovendien zal de 150 kV-lijn die nu Koolkerke overspant, worden afgebroken.

Meer in Krant van West-Vlaanderen, editie Brugsch Handelsblad

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier