Hoogspanningslijn blijft voor beroering zorgen in Damme

Redactie KW

De nieuwe hoogspanningslijn vanuit Zeebrugge naar Oost-Vlaanderen blijft voor commotie zorgen. Wie dertig meter van de nieuwe lijn woont, kan een schadevergoeding krijgen van Elia. Of de netwerkbeheerder koopt je huis als je zelf vertrekt. Het is een voorwaarde van de Vlaamse regering, die het hoogspanningstraject heeft goedgekeurd.

De nieuwe hoogspanningslijn loopt ondergronds van de kust tot in Vivenkapelle bij Damme. Achter een bosje komt een reconversiestation. Een gebouw van 12 meter hoog van waaruit de lijn bovengronds verdergaat. Wie dan op 30 meter van de hoogspanningslijn woont, krijgt van netwerkbeheerder Elia een compensatie. Maar in Damme komt niemand in aanmerking voor compensatie. De regel van 30 meter vindt de burgemeester te weinig, want het is niet bewezen dat de straling niet verder gaat. Als er al straling is.” Wat dat betreft, 30 meter is niets, dat is een armlengte en dan stel ik vast dat er daar geen duidelijk antwoord op gekomen is”, zegt Burgemeester Dirk Bisschop.

Advies

Die raad van State is door de Vlaamse regering gevraagd om over een maand advies te geven over het traject. Het actiecomité in Damme, dat behalve voor straling ook vreest voor het uitzicht in de regio, spreekt van zwijggeld voor wie de kabels accepteert. “Dat is een slag in het gezicht voor iedereen die langs het traject woont. We zijn teleurgesteld in het beleid van de Vlaamse overheid. Ze hebben makkelijkheidshalve de bal doorgeschoven naar de Raad van State en geen rekening gehouden met alle adviesorganen die ze daarvoor in het leven hebben geroepen”, meent Bart Vermeire van het actiecomité Vivenkapelle.

Ondergronds

Damme zegt dat het ervoor blijft ijveren om de kabel helemaal ondergronds te krijgen. Dan kan er sowieso geen sprake zijn van straling of visuele hinder. Vorig jaar nog verbood de provincie een verkaveling rond Kortrijk, omdat de wijk onder een hoogspanningskabel zou liggen.

(J.V./A.D.)

Meer vanavond in het nieuws vanaf 18u00

Hoogspanningslijn blijft voor beroering zorgen in Damme

Bekijk hier de reportage

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier