Hoogleraar noemt nieuwe regels vaticaan positief

Redactie KW

Hoogleraar in de theologie Karlijn Demasure uit Oostrozebeke, zegt dat de nieuwe regels van het Vaticaan in de strijd tegen kindermisbruik een stap in de goede richting zijn. Demasure is voormalig lid van de commissie Adriaenssens die het misbruik in de kerk moest onderzoeken. Ze bekommerde zich vooral om de dossiers van het bisdom Brugge. De tekst van het Vaticaan bevat volgens haar een aantal goede elementen. Maar haar grootste zorg gaat toch uit naar de slachtoffers die sinds het ontslag van de commissie in de kou staan.

Het Vaticaan heeft nieuwe regels in de strijd tegen kindermisbruik. Er komen versnelde procedures voor de meest dringende zaken. Ook de verjaringstermijn van de feiten verdubbelt van 10 jaar naar 20 jaar. Een kleine stap in de goede richting zegt de hoogleraar maar de maatregelen zijn eigenlijk nog niet voldoende.

“Bijvoorbeeld de mensen die we nu begeleiden in de commissie. Van sommige was dat 50-60 jaar geleden. Die mensen zijn nu 80. Het was de eerste keer dat ze hun verhaal deden. Dan is dat nog veel later dan de twintig jaar die nu ingesteld is”, zegt hoogleraar Karlijn Demasure.

Taboe

De zaak Vangheluwe heeft het probleem van kindermisbruik uit de taboesfeer gehaald en daar is de hoogleraar blij om. Ze is wel ontgoocheld dat de commissie Adriaenssens ontslag moest nemen, na de inval van het gerecht.

“Het is godgeklaagd dat de commissie opgeheven is. We horen na drie weken niets van het gerecht dat er schot in zit of dat ze een groot dossier hebben. Dat lijkt niet zo te zijn”, zegt Karlijn Demasure.

Op 24 juni viel het gerecht ook bij haar in Oostrozebeke binnen op zoek naar enkele dossiers die ze had meegenomen om thuis door te nemen.

“Ik wist dat ze zouden komen. Peter had gebeld. Ze kwamen aan de deur en zeiden waarvoor ze kwamen. Dan heb ik het huiszoekingsbevel gevraagd en getekend. Ze vroegen werkt u mee of zoeken we zelf. Ik wilde meewerken en heb de dossiers dan afgegeven”, klinkt het.

De commissie neemt vier dagen later ontslag. De hoogleraar vertrekt half augustus opnieuw richting Canada waar ze theologie doceert. Ze is vooral blij dat het probleem maatschappelijk bespreekbaar is geworden maar vreest dat de slachtoffers opnieuw in de kou staan. (BDJ)

-Kijk vanavond naar het nieuws op Focus-WTV voor een volledig verslag-

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier