Hoofdredacteurs regionale omroepen publiceren open brief

Redactie KW

De financiële situatie van de tien regionale televisiezenders in Vlaanderen, waaronder dus ook Focus en WTV, blijft precair. Daarom publiceren de tien hoofdredacteurs morgen een open brief in zowat alle Vlaamse kranten. Daarin vragen ze minister van media Ingrid Lieten om snel werk te maken van haar beloftes : een kader creëren om de toekomst van regionaal nieuws veilig te stellen. De afgelopen weken vielen er bij verschillende tv-zenders, ook bij ons, ontslagen. Als de toestand niet snel verbetert, zullen er nog volgen.

Om uw dagelijkse portie nieuws van hier te maken, zetten Focus en WTV elke dag zo’n 30 mensen in. Nieuws maken is een dure aangelegenheid. Vlaams minister van Media Ingrid Lieten erkent ook dat regionale omroepen belangrijk zijn.

Basisopdracht

Regionale zenders worden door de overheid verplicht om onafhankelijk nieuws uit de streek te brengen, een beetje zoals de VRT. Maar tegelijkertijd zijn het commerciële bedrijven, zoals VTM en VT4. Nu blijkt na al die jaren, bijna 20 jaar, dat de commerciële inkomsten niet volstaan om die basisopdracht te doen. En dan is het logisch dat ze op een structurele manier inkomsten zoeken.

” We zijn al 20 jaar bezig met herstructureren. Hier in West-Vlaanderen zijn we zelfs gefusioneerd, we hebben al verschillende besparingsrondes achter de rug. Maar als er dan echt geen geld meer is, kunnen we die basisopdracht niet meer doen. En dan vragen we inderdaad steun”, zegt Frank Gevaert, hoofdredacteur van Focus.

Slecht beheer?

Critici opperen dat de regionale zenders, die allemaal verbonden zijn aan grote mediahuizen, de afgelopen jaren hun inkomsten niet goed beheerden. Nu het slecht gaat, vragen ze overheidssteun, klinkt het. Maar dat ontkennen de redacties met klem. Hoofdredacteur Bart Coopman van WTV : “Dit is niet nu plots, omdat we merken dat ‘t minder gaat, neen. We hebben in 2009, toen het regeerakkoord werd geschreven, al zowat de pen van de minister vastgehouden. Dus dat verhaal is 3 jaar oud, niet nieuw”.

Morgen verschijnt er in de Vlaamse kranten een open brief van alle regionale zenders aan minister Lieten. Vanavond wijdt ook Terzake op Canvas aandacht aan de problemen bij de regionale omroepen.

Bekijk hier de reportage

(M.D./A.D.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier