Honderden dode vissen in de Noordvaart tussen Sint-Joris en Ramskapelle

Redactie KW

Zondag werd de Civiele Bescherming uit Jabbeke in de late namiddag opgeroepen om bijstand te verlenen aan de brandweer van Nieuwpoort. In de Noordvaart, tussen de brug over de E40 en Ramskapelle, dreven over een lengte van vier kilometer honderden dode vissen. Sommigen begonnen al behoorlijk te rotten.

Het ging vooral om brasem, karper, snoek en paling. De vissen werden door de brandweer en Civiele Bescherming uit het water verwijderd met twee speciaal uitgeruste boten. Op het water dreven lange groene slierten die waarschijnlijk veroorzaakt worden door blauwalgen. Deze algen scheiden giftige stoffen af die dodelijk zijn voor vele vissen.

Warmte speelde mee

Ook de warmte van de laatste dagen en het overvloedig vuile regenwater dat via kleine beken in de vaart is terechtgekomen, kan gezorgd hebben voor een verminderd zuurstofgehalte. Dit in combinatie met de aanwezigheid van de algen kunnen zorgen voor een dodelijke cocktail voor de waterbewoners. Een waarnemer van VMM (de Vlaamse Milieumaatschappij) kwam stalen nemen voor verder onderzoek.

(JT)

Uitgebreide versie in Krant van West-Vlaanderen (Editie Het Wekelijks Nieuws Kust) van vrijdag 27 augustus 2010

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier