Hommeles in huishouden Stad Oostende: coalitiepartner Open VLD geeft openlijk kritiek op burgemeester Vandecasteele

Redactie KW

In een opmerkelijk felle tussenkomst op de gemeenteraad stelde Sara Casteur (Open VLD) burgemeester Jean Vandecasteele voor een ultimatum. Als tegen maart geen voorstel op tafel ligt om het parkeerbeleid te wijzigen, zal Open VLD zelf alternatieven op de agenda van de gemeenteraad zetten.

De tussenkomst van Sara Casteur, lid van de meerderheid, leverde haar applaus op alle oppositiebanken op. “Ik heb binnenskamers pogingen ondernomen om samen met de burgemeester te werken aan de hervorming van het parkeerbeleid, maar hij blijft immuun of volstrekt onverschillig voor mijn gestalk. De burgemeester is de controle volledig kwijt. Hij krijgt een allerlaatste kans om een document op tafel te leggen tegen ten laatste de gemeenteraad van maart. Bij gebreke daaraan zal onze fractie het item zelf op de agenda van de gemeenteraad plaatsen en het zal te nemen of te laten zijn.”

“Eerlijk parkeersysteem”

In het bestuursakkoord staat dat de stad werk wil maken van een eerlijk parkeersysteem, waarbij parkeerders betalen voor de tijd dat ze parkeren, en dat de samenwerking met concessiehouder Vinci Park grondig geëvalueerd zal worden. Casteur wil dat die intentie snel in de praktijk wordt omgezet. Ze vraagt ook een regeling om zorgverstrekkers makkelijker te laten parkeren.

“Hopelijk voor maart een akkoord”

Burgemeester Jean Vandecasteele reageerde vrij rustig op erg scherpe uitval vanop de meerderheidsbanken. “Afgelopen zomer heb ik een voorstel geformuleerd aan Vinci Park. Ik heb mijn ontevredenheid over het uitblijven van een antwoord krachtig uitgedrukt en we zitten nu binnenkort weer met het parkeerbedrijf aan tafel. Ik hoop nog voor maart een akkoord te bereiken en als dat er niet komt, moeten we de forcing voeren. Maar daarover wil ik eerst met de meerderheidspartijen overleggen.”

De discussie vond plaats op de marathonzitting van de gemeenteraad, waar het budget en meerjarenplan van stad en OCMW ter stemming voorlag.

(HH)

Meer in Krant van West-Vlaanderen, editie De Zeewacht.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier