Hoge economische werkloosheid in West-Vlaamse metaalsector

Redactie KW

In de West-Vlaamse metaalsector is de economische werkloosheid vervijfvoudigd op een jaar tijd. Dat blijkt uit cijfers van de christelijke vakbond ACV. Door de crisis hebben heel wat bedrijven minder werk en ze laten hun personeel tijdelijk stempelen in plaats van te ontslaan. Het ACV spreekt van een spectaculaire stijging.

Picanol uit Ieper is één van de bedrijven die kiest voor economische werkloosheid. In alle West-Vlaamse metaalbedrijven waren er in december vorig jaar 30.000 dagen economische werkloosheid of vijf keer meer dan dezelfde periode in 2007. Het gaat om 4.600 mensen en dat zijn er drie keer meer. “Die stijging is spectaculair maar laat de werkgever toe om mensen tijdelijk hun arbeidscontract te laten schorsen in plaats van af te danken”, vertelt Jan Maeseele van ACV Metaal. “En dat is nog altijd beter af dan die herstructurering die we ook wel eens hebben gekend.”

Een gevolg is dat de betrokken werknemers minder verdienen. Hun uitkering is minder dan hun loon en daarbovenop komen ze misschien in een ander ploegenstelsel terecht. “We stellen vast dat de duurste ploegen in een aantal ondernemingen worden afgeschaft. Geen nachtarbeid, geen ploegenarbeid, geen weekendarbeid meer. Die mensen gaan naar dagstelsels en worden dus een tweede keer in hun portemonnee gegrepen”, zegt Jan Maeseele.

In sommige gevallen krijgen de bedienden de vraag om 4/5 te werken, of nog opmerkelijker: ze krijgen een arbeidscontract. “De grens tussen arbeiders- en bediendenwerk is een doorzichtige grens. Veel meer arbeiders doen hoofdarbeid en bedienden staan aan machines bijvoorbeeld als insteller. Natuurlijk is dat sociale afbraak”, klinkt het bij Jan Maeseele.

Sommige bedrijven voelen ook de crisis in de autosector, zoals Structuplas uit Izegem. Maar toch is er ook goed nieuws: metaalbedrijven zoals tandwielenproducent Watteeuw in Oostkamp, concentreren zich op een kleine nichemarkt en die doen het wel goed.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier