Hogan Beernaert uit Kortrijk moet expeditie Noordpool staken

Redactie KW

Hogan Beernaert uit Kortrijk vertrok op zondag 26 februari op zijn eentje op expeditie naar de magnetische Noordpool. Woensdagochtend volgde evenwel slecht nieuws bij het thuisfront : Hogan zit terug in startpunt Resolute Bay, met bevroren duimen en vingers. De avonturier moet zijn poging noodgedwongen staken.

Op 26 februari vertrok hij met het vliegtuig richting Canada. Hij bereidde er zijn tocht voor in het basiskamp in Resolute Bay, een dorpje in het noorden waar zo’n 300 Inuït volgens de aloude tradities van de visvangst en de natuur leven. “De meeste Canadezen noemen het er ‘hell on earth'”, vertelde Hogan nog. Maar de eerste dag van zijn solotocht kreeg de avonturier al te maken met tegenslag. -51° Celcius en een pak technische mankementen. De kou was vreselijk en ‘s ochtends waren zelfs Hogans kleren bevroren. Dezelfde ochtend zag Hogan sporen van een ijsbeer en wilde hij z’n geweer testen, maar ook dat bleek compleet vast te zitten door de vriestemperaturen. Hogan besloot dan maar terug te keren. Hij is nu terug in het basiskamp, maar vreest nog voor z’n duimen en vingertoppen.

Ervaren avonturier

De 52-jarige Hogan was nochtans niet aan zijn proefstuk toe. De afgelopen twintig jaar reisde hij de wereld rond op zoek naar avontuur. Hij nam al deel aan bergbeklimmingen in de Alpen, ultraruns en een wereldwoestijnloop in Algerije. Hij reisde ook doorheen Indië, Nepal, Tibet, China, Maleisië, Chili en Indonesië en had al veertien expedities achter de rug, waarvan zes in poolgebied.

(FV)

Meer in Krant van West-Vlaanderen, editie Het Kortrijks Handelsblad

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier