Hof van beroep neemt wrakingsverzoek proces Hells Angels in beraad

Redactie KW

Het hof van beroep in Gent heeft donderdag het wrakingsverzoek van de rechters in het proces van de Hells Angels in Kortrijk behandeld. Een arrest wordt uitgesproken op 22 maart.

In Kortrijk ging vorig maand het proces van start tegen enkele Hells Angels. Eén van hen, die terechtstaat voor een drievoudige moordpoging op de rivaliserende Outlaws, wraakte echter de zetelende rechters. Die wraking werd in eerste instantie afgewezen, maar zijn advocaat ging tegen die beslissing in beroep. Joris Van Cauter, advocaat van de hoofdbeschuldigde, vindt immers dat er voldoende aanwijzingen zijn van contacten tussen het federaal-parket en de rechters in Kortrijk die de zaak behandelen.

“Onafhankelijkheid geschonden”

“Er was duidelijk e-mail- en telefoonverkeer”, zegt Van Cauter. Hierdoor is volgens hem de onafhankelijkheid geschonden en is er op zijn minst een schijn van partijdigheid. Volgens het federaal-parket waren er enkel contacten tussen de hoofdgriffier van de zetelende rechters en het federaal-parket om praktische afspraken te regelen, zoals het overbrengen van dossiers. “Much ado about nothing”, is de federaal magistraat van mening.

De burgerlijke partijen in de zaak geven wel toe dat er fouten zijn gemaakt door het federaal-parket en de rechtbank, maar zien daarin geen aanwijzingen van partijdigheid. Ze willen dat het proces zo spoedig mogelijk verder gaat, maar laten het oordeel om de rechters te wraken, over aan de wijsheid van het hof van beroep. Die neemt de zaak nu in beraad en spreekt zich uit op 22 maart. Mogelijk beslist het hof in een tussenarrest de hoofdgriffier te laten getuigen.

(BELGA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier