Hof van assisen: Yves Cuypers schuldig aan moord op echtgenote Erika Spaan

© BELGA
Redactie KW

Het hof van assisen in Brugge heeft in de nacht van donderdag op vrijdag Yves Cuypers (49) schuldig bevonden aan moord op zijn vrouw Erika Spaan (48).

De jury oordeelde dat de man uit Diest het slachtoffer op 18 maart 2011 in Diksmuide met voorbedachten rade de keel oversneed. De verdediging had onweerstaanbare dwang gepleit.

Jury

De jury stelde vast dat Yves Cuypers op een gewelddadige manier 40 steekwonden toebracht. Verder stond ook de voorbedachtheid buiten kijf. Zo maakte hij ruim op voorhand zijn voornemen kenbaar. Bovendien droeg hij drie steekwapens bij zich, en had hij die zelf vanuit zijn woonplaats Diest meegebracht.

Voorbedachtheid

Hij benaderde het slachtoffer op een doordachte wijze. Daardoor kon ze niet ontkomen en ook niet om hulp roepen. In de motivatie werd ook gewezen op het gedrag van de beschuldigde na de feiten. Hij was heel kalm en pleegde een haast triomfantelijk telefoontje naar zijn rivaal Stephen Wiggett. De jury zag niet de minste aanwijzing voor een mogelijke externe macht waardoor Cuypers niet verantwoordelijk zou zijn geweest voor zijn daden. Daarmee werd de onweerstaanbare dwang van tafel geveegd.

Vrijdag om 10 uur starten de debatten over de strafmaat. Yves Cuypers riskeert een levenslange gevangenisstraf.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier