Hitte ondraaglijk in landbouwserres

Redactie KW

Het is warm, en morgen wordt met temperaturen boven de dertig graden wellicht de warmste dag van het jaar. Dat voelt vooral wie in openlucht of in een warme ruimte moet werken. In Westrozebeke vind je het ene serrebedrijf naast het andere en zonder extra maatregelen is daarin werken net als werken in een sauna. Bij het familiebedrijf Dejonghe zorgt het gezin op tijd en stond voor de nodige verkoeling.

“Het is soms lastig door die warmte, die drukkende warmte doordat er geen wind is in de serre,” zegt Kristof Dejonghe. “We moeten veel water drinken, het is afzien. Op één dag drinken we zo’n vijf liter.”

De 160.000 slaplanten moeten nu elke dag water hebben in plaats van om de twee of drie dagen bij bewolkt weer. Naast vroeg beginnen met het werk, neemt het familiebedrijf nog maatregelen om het werk draaglijk te houden. “De serre wordt afgekrijt en dat zorgt ervoor dat het toch nog een paar graden minder warm is,” weet Lieven Dejonghe. “De zon heeft dan geen instraling meer in de serres.”

“Het moeilijkste is de sla planten. In die serres met droge grond is het nog vijf graden warmer. Dat voelt echt aan als in een sauna. Je zweet dan veel en ik probeer dan ook niet meer buiten te komen.”

(kb/jv)

Meer hierover in het WTV-nieuws vanaf 18u00, en ook stipt om 22u00. Hoe het weer de komende dagen evolueert vind je op de weerpagina op deze site, in de rechterkolom.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier