Hitte: landbouwers maken dankbaar gebruik van waterspaarbekkens en kanalen

Redactie KW

We hadden een tweede dag op rij met temperaturen ruim boven de dertig graden. Dat zorgt voor heel wat dorst en dat laat zich ook in de landbouw voelen.

Dieren en planten snakken naar extra vocht en met die bevoorrading zijn de landbouwers wel een tijdje zoet. Over de hele provincie zijn er bufferbekkens waar de landbouwers water kunnen tanken.

In Vlamertinge bij Ieper is er dit spaar- en bufferbekken dat zo’n vijf jaar geleden door de provincie is aangelegd. Bij deze uitzonderlijk hete dagen kunnen landbouwers hier hun tankwagens vullen. Vaak komen hier tuinbouwers die er hun opgroeiende kolen of aardappelen mee beregenen.

Poperinge

Ook in Poperinge is er een waterbekken. Er zijn werken aan de gang waarbij de capaciteit zal oplopen tot 60 miljoen liter water. Maar ook onder meer in Ardooie, Lichtervelde en Ledegem zorgde de provincie voor waterspaarbekkens waar landbouwers water kunnen halen. De tijd dat heel wat landbouwbedrijven een eigen boorput hadden lijkt voorbij.

Landbouwers mogen ook uit beken of kanalen water oppompen maar mogen daarbij wel niets afdammen. Ook in de waterbekkens mag het peil niet onder 1 meter zakken want de vissen die willen ook nog wel iets.

(KV/BS)

Hitte: landbouwers maken dankbaar gebruik van waterspaarbekkens en kanalen

Bekijk hier de reportage

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier