Hinderlijke toon in Oostende en Bredene mogelijk afkomstig van transformatorstation

Redactie KW

De hinderlijke toon die een aantal Oostendenaars en Bredenaars letterlijk wakker houdt, is mogelijk afkomstig van het transformatorstation aan de Spuikom. Dat blijkt uit eerste meetresultaten. De hogere overheid bemoeit zich nu ook met de zaak.

Aanvankelijk klonken de klachten van buurtbewoners op de Vuurtorenwijk nogal raar : ze hoorden overal een hinderlijke toon. Wijkbewoonster Chantal Vancampo zette door en kaartte vier maanden geleden de zaak aan op de wijkraad. Inmiddels hadden zich bij haar een 50-tal mensen gemeld van over heel Oostende die ook de toon hoorden. Oostende stelde meteen een onafhankelijk geluidsexpert aan. Op de jongste wijkraad kwam geluidsexpert Hugo Verhas zijn metingen toelichten : „Er zijn pieken merkbaar rond de 250 en 1000 Hz. De hoge waarden die ik heb gemeten kunnen van meerdere bronnen komen, maar nu al staat vast dat de oorzaak zich in de buurt van de Spuikom bevindt. Ook niet iedereen hoort die tonen; sommige mensen zijn er gevoelig aan.”

Ook in Bredene

Dat de geluiden niet denkbeeldig zijn bewezen ook de soms pakkende getuigenissen op de jongste wijkraad. De vaststellingen van Verhas bewijzen dat de mensen zich de tonen zeker niet inbeelden. En de klachten komen ook niet alleen uit Oostende, maar ook uit Bredene. Een buurtbewoonster getuigde : „We kunnen niet slapen van een soort zoem. Er wordt in Bredene niet naar ons geluisterd en men verwijst door naar Oostende.”

(EF)

Meer in Krant van West-Vlaanderen (Editie De Zeewacht)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier