Hilde Crevits : “West-Vlaming gebruikt wagen het vaakst voor korte verplaatsingen”

© BELGA
Redactie KW

Voor al onze kleine verplaatsingen van 1 tot 3 kilometer nemen we in twee op de drie gevallen de auto, maar volgens Hilde Crevits is er beterschap.

Ondanks alle campagnes voor groener en duurzamer vervoer, blijven we dus verslaafd aan de wagen, ook voor korte verplaatsingen naar de bakker, de post of de dokter. “Maar er is beterschap, vooral in de grote steden”, zegt Vlaams minister van Mobiliteit Hilde Crevits (CD&V) woensdag in De Standaard en Het Nieuwsblad.

West-Vlaanderen slechtste leerling van de klas

Verplaatsingen van minder dan 1 kilometer ver doen we nog in de helft van de gevallen te voet. Maar in meer dan een kwart van de gevallen doen we ook die al met de auto (als bestuurder of passagier). “In West-Vlaanderen en in Limburg gebruiken we het vaakst de auto”, zegt Hilde Crevits. “Voor afstanden boven de 5 km haalt 8 op de 10 de wagen van stal. Dat is meer dan in andere provincies.” Volgens Crevits heeft dat onder meer te maken met het iets minder uitgebouwde spoorwegennet in de provincie.

Beterschap

In de grote steden is er beterschap. “In Antwerpen en Gent bijvoorbeeld wordt de auto het minst gebruikt. Antwerpenaren gebruiken voor woon-werkverkeer onder de 5 kilometer in 40 procent van de gevallen de fiets.” Het fietsbezit in Vlaanderen ligt sowieso erg hoog. Elk gezin heeft er gemiddeld meer dan twee.

(BELGA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier