Heuvelland wil zwerfvuilplaag aanpakken

Redactie KW

De gemeente Heuvelland zal een aantal maatregelen nemen om de zwerfvuilplaag, die alsmaar grotere proporties aanneemt, een halt toe te roepen. Op voorstel van Georges Declercq (Gemeentebelangen) zal een sensibiliserings- en waarschuwingscampagne ontwikkeld worden : naar de eigen bevolking maar vooral ook naar de toerist, want die blijkt vaak ook een grote vervuiler.

Heuvelland moet het als toeristische gemeente vooral van zijn natuurschoon hebben, en hier is het dus dubbel erg als al dat moois op meer dan één plaats ontsierd wordt door blikjes, flesjes, resten plastiekverpakking en ga zo maar door. Nu deze nu ook al te vinden zijn langs recreatieve wandelpaden of fietsroutes, is voor Georges Declercq de maat vol, en maandagvond op de gemeenteraad pleitte hij dan ook omstandig, uit het hart, voor een actieplan terzake.

Hij suggereerde alvast een viertal maatregelen : een oproep aan alle Heuvellanders in het gemeentelijke infoblad om zelf het goeie voorbeeld te geven aan de toeristen, het afficheren van een duidelijke boodschap in de alsmaar talrijker wordende vakantiewoningen en jeugdverblijven, het plaatsen van ‘groene’ sensibiliseringsborden op de drukste passages van de recreatieve routes, en vooral : het voegen van een brief telkens er toestemming wordt verleend voor sport- en recreatieve manifestaties allerhande, waarin de organisatoren gevraagd wordt de deelnemers duidelijk te wijzen op het feit dat ze geen zwerfvuil mogen achterlaten. „En dat geldt ook voor renners die meerijden in koersen”, aldus Declercq. „Niet zelden gooien zij van op hun fiets allerhande verpakkingen weg nadat ze zich bevoorraad hebben. Dat kán toch niet. Zij hebben net een signaalfunctie naar de brede bevolking toe !”

Burgemeester Bernard Heens CD&V) kon hier allemaal wel inkomen. „Al gaat het hier niet om typisch Heuvellands probleem natuurlijk. Maar nog eens oproep doen in het infoblad kan geen kwaad, en we kunnen ook eens kijken of we de zwerfvuilproblematiek nog iets uitdrukkelijker aan bod kunnen laten komen in de kampmap die we bezorgen aan alle jeugdgroepen die hier op kamp komen”

Ook de brief aan de organisatoren van manifestaties zag de burgmeester wel zitten, alleen voor het plaatsen van borden lang de routes had hij nog enige reserve : „We zullen dat toch eerst nog eens goed moeten bekijken. Een overdaad aan borden allerhande kan toch ook niet de bedoeling zijn.”

(JRE)

Uitgebreide versie in de Krant van West-Vlaanderen (editie Het Wekelijks Nieuws West) van 6 maart 2009.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier