Heuvelland stapt mee in brandweerhervorming

Redactie KW

Unaniem gaf de gemeenteraad maandag zijn goedkeuring om mee in te stappen in de brandweerhervorming en met de andere 17 Westhoekgemeenten op termijn één brandweerzone te gaan vormen.

De nieuwe brandweerzone, waarin de stad Veurne het voortouw neemt, zal ‘Hulpverleningszone 4West-Vlaanderen’ heten, en wordt geleidelijk aan uitgebouwd. Eerst wordt er een zogenaamde ‘operationele prezone’ opgericht, die van de federale overheid ruim 528.000 euro zal krijgen om de brandweerzone voor te bereiden. Of de brandweerzone, naar analogie met de politiezones, ook een eigen raad zal krijgen, is momenteel nog niet beslist, omdat de regionalisering van de brandweer mee in de regeringsonderhandelingen steekt en mogelijks dus de Vlaamse in plaats van de federale regering bevoegd wordt.

Burgmeester Bernard Heens bevestigde op vraag van Jean-Pierre Geelhand de Merxem (GB) dat de operatie in een eerste fase nauwelijks implicaties zal hebben op de drie Heuvellandse korpsen. “Wel is het de bedoeling van binnen afzienbare tijd komaf te maken met de dubbele uitruk zoals we die nu kennen, en enkel nog het korps te alarmeren dat in de kortste tijd ter plaatse kan zijn”. (JRE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier