Heuvelland gaat voor rust en stilte

Redactie KW

Heuvelland wil zich in de komende jaren nog meer toeristisch gaan profileren als gemeente van stilte en rust, op alle gebieden. Dat is een van de hoofdlijnen uit het toeristisch beleidsplan 2010-2014, dat maandag op de gemeenteraad werd goedgekeurd.

Zo’n toeristisch beleidsplan is geen must, maar voor een bij uitstek toeristische gemeente als Heuvelland natuurlijk wel erg belangrijk. Het unieke landschap blijft ook in de komende jaren dé grote troef van Heuvelland, en dat landschap wil men nog meer synoniem gaan stellen voor tot rust komen, herbronnen, de batterijen opladen. “De zones met toeristische overdruk in de gemeente zullen in kaart worden gebracht, en een actieplan zal worden opgesteld. Andere belangrijke thema’s in de verdere toeristische ontwikkeling van Heuvelland zijn de landbouw en de oorlog”, licht toerismeschepen Geert Vandewynckel (CD&V) toe.

Al deze thema’s zullen ook aanwezig zijn in het nieuwe streekbezoekerscentrum De Bergen in Kemmel, waar momenteel nog gewacht wordt op de subsidiehandtekening van toerismeminister Bourgeois om te kunnen starten. Het centrum zou in 2013 of ten laatste 2014 moeten kunnen opengaan.

Oppositieleider Jean-Pierre Geelhand de Merxem (GB) merkte op dat het gebrekkige openbaar vervoer in Heuvelland toch wel een serieuze handicap is voor de toeristische ontwikkeling. Binnen het beleidsplan wordt dan ook gepleit voor een vaste buslijn die de voornaamste toeristische bestemmingen van Heuvelland verbindt. Geelhand vond in het plan ook maar weinig terug van een toeristische samenwerking met Noord-Frankrijk, ook al grenst Heuvelland aan Frankrijk en komen er veel Franse toeristen. Schepen Vandewynckel antwoordde dat er samenwerking is met diverse Franse toeristische regio’s, en dat de toeristische samenwerking met Belle binnenkort een stuk intenser wordt.

Bert Doise (GB) vond in het plan maar weinig terug over de aantrekkingskracht die Heuvelland geniet voor de organisatie van diverse wielerwedstrijden. “Dat lokt toch een pak volk naar onze gemeente, allemaal mensen die mogelijk nog eens terugkomen”. En zo kwam het gesprek onvermijdelijk op de West-Vlaamse kandidatuur voor de organisatie van het WK wielrennen in 2012, waar Heuvelland financieel niks in inbrengt. “Wij hebben daar het geld niet voor”, verdedigde schepen Vandewynckel zich, “en als het zover komt, zullen wij wel kijken hoe we als gemeente optimaal aan de gestelde vragen kunnen beantwoorden. En ook dat zal ons al een pak geld kosten aan logistiek en materieel. Maar laten we eerst maar afwachten of West-Vlaanderen de organisatie effectief binnenhaalt”. (JRE)

Lees het volledige gemeenteraadsverslag in Krant van West-Vlaanderen (editie Het Wekelijks Nieuws West) van vrijdag 1 oktober.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier