Heulenaars vieren 900-jarig bestaan van hun gemeente

Redactie KW

Op vrijdag 11 november hadden de Heulenaars een goede reden om een feestje te bouwen, want hun gemeente bestond exact 900 jaar. Hoogtepunt van de dag was de voorstelling van het boek Heule 900.

Om 11u11 werd onder massale belangstelling in De Vonke het startschot gegeven. Enkele beelden van Heule vroeger en nu werden op een sublieme manier voorgesteld, in een regie van Peter Lesage. Een stralende voorzitter van de Heemkundige Kring ‘Langs d’Heuleboorden’, Johan Roelstraete, stelde met trots het 656 bladzijden tellende boek voor. In 1981 richtte Johan samen met Noël Maes en André Goudsmedt de Heemkundige Kring op. Vanaf 1984 brachten ze Heulespiegel uit, een tijdschrift dat tweemaal per jaar bij de leden in de bus valt. Toen al was het ooit de bedoeling om een boek te schrijven. éHet feit dat Heule in 2011 900 jaar bestond, was een ideaal moment. We moesten het dan doen of het zou er nooit van komen”, haalt Johan Roelstraete aan. “Het was een huzarenwerk. Het heeft ons bloed, zweet en tranen gekost, maar we zijn trots op het resultaat. Al is zo’n boek nooit helemaal af en kun je altijd verder schrijven.”

Het boek kent ook een ongezien succes. Meer dan 600 mensen hebben vooringetekend op het boek. En op vrijdag 11 november werden er nog meer dan 50 exemplaren extra verkocht. “Er zijn iets meer dan 800 boeken gedrukt en dat is meer dan het dubbel dan we ooit hadden durven dromen”, aldus Roelstraete. Na de receptie kon nog aangeschoven worden aan de woktafel, georganiseerd door confrérie de Griffioen. In de namiddag had een werkgroep onder leiding van Lize Meert tal van activiteiten georganiseerd. Hoogtepunt waren de Highlandgames, waar niet minder dan 19 verenigingen aan deelnamen. De jiujitsuclub van Heule sleepte de eerste prijs in de wacht. ‘s Avonds kon in De Vonke nog verder gefeest worden op de tonen van Déjà Fou.

(AL)

Meer in Krant van West-Vlaanderen, editie Kortrijks Handelsblad.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier