Het Zwin wordt 120 ha groter

Redactie KW

Om de verzanding tegen te gaan, wordt het natuurreservaat Het Zwin in Knokke-Heist uitgebreid met 120 ha. Dat heeft de Vlaamse regering vrijdag beslist. Voor de uitbreiding moet wel waardevolle landbouwgrond worden ontpolderd.

Het Zwin is een waardevol natuurreservaat dat ook veel vogelsoorten herbergt. Het gebied is onderhevig aan het getij van de zee en de waardevolle natuur wordt al langere tijd bedreigd door verzanding. De zeestroming voert zand aan, maar de getijdewerking is te zwak om dat zand terug weg te halen.

De uitbreiding van het Zwin moet de getijdewerking sterker maken. De vraag was enkel hoeveel landbouwgebied daarvoor ontpolderd moest worden. Een milieu-effectenrapport bracht vijf alternatieve oplossingen aan. De Vlaamse regering kiest nu voor het scenario met het kleinste verlies aan landbouwgrond. Voor de betrokken landbouwers komen er flankerende maatregelen, zegt minister van Natuur Hilde Crevits (CD&V).

Het zal vijf jaar duren voor de uitbreiding rond is. Er moeten
onteigeningen en afgravingen gebeuren en verder landinwaarts moet een nieuwe zeewerende dijk worden gebouwd. (Bron: Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier