Het WK-dagboek van Bart Deheegher uit Zuid-Afrika (2)

Redactie KW

De leraar van de Burgerschool en het CVO nam loopbaanonderbreking, trok naar Kaapstad en bericht exclusief voor Krant van West-Vlaanderen over zijn ervaringen.

Dinsdag 8 juni : “Hier begon de dag anders dan in Roeselare. Toen we van een ochtendwandeling terugkeerden, liepen we een baviaan tegen het lijf. Gelukkig niet letterlijk. Het was een grote mannetjesbaviaan en dus niet ongevaarlijk, maar gelukkig zette hij zonder veel aandacht te schenken aan enkele Vlaamse bleekscheten zijn weg verder. “

“Vandaag waren we op bezoek bij vrienden van de Hoërskool Strand. Strand is een stadje dat op ongeveer 25 kilometer ten oosten van Kaapstad langs de kust ligt. Voor hen is het de voorlaatste schooldag voor ze vijf weken sluiten naar aanleiding van de wereldbeker. De Burgerschool heeft al acht jaar een uitwisseling met deze school en in september komt de negende groep naar Roeselare. We sloten deze leuke dag af in het Belgisch restaurant Den Anker met een heerlijke World Cup Special.”

Woensdag 9 juni : “Om negen uur moesten we aanwezig zijn in het stadion voor een opleiding van de groep Spectator Services. We krijgen uitleg over veiligheid, marketing en evacuaties. Er is speciale aandacht voor de opvang van kinderen, een rondleiding in het stadion en een kennismaking met de vele vrijwilligers. Toch is er bij sommigen wat frustratie. Er wordt door de verantwoordelijken nogal wat geïmproviseerd en er is weinig concrete informatie. Maar ja, don’t worry, this is Africa!!!”

Donderdag 10 juni : “Vandaag weer een nieuwe opleiding, een zogenoemde ‘dry run’. Je kan het vergelijken met leren zwemmen zonder water. Opnieuw heel veel wachten en weinig concreets te beleven. Pas in de late namiddag komt er wat schot in de zaak. Het komt erop neer dat we de supporters op alle manieren moeten helpen.”

Vrijdag 11 juni : “Ik ga nu telkens naar Kaapstad via Houtbay omdat ik daar Filip en Jarek uit Polen (een vader en zijn zoon) oppik. Om 14 uur moesten we in het stadion zijn. Eerst lang aanschuiven om in te schrijven op het aanwezigheidsregister en toch is er nog tijd voor een partijtje tafelvoetbal (België wint daar zelfs van Brazilië). “

“Om 17.30 uur stonden we op post want drie uur voor het begin van de match Frankrijk-Uruguay gingen de poorten open. We hielpen veel Fransen in hun eigen taal, wat ze natuurlijk heel aangenaam vonden. Maar dan komt het beste: ze hadden volk te kort bij de vip. Ik verzamelde enkele vrijwilligers en wij gingen naar de vip zitplaatsen om de mensen daar te begeleiden. Toen de wedstrijd begon, kon ik alles volgen. Michel Platini zat net voor me. Wat we al hebben gehad, kunnen ze ons niet meer afnemen. Wat ben ik blij dat ik dit nog kan meemaken.”

Zaterdag 12 juni : “Na een korte nacht trokken we met het hele gezin terug naar Kaapstad. In The Old Biscuit Mill lopen we Raj uit Singapore en Orianna uit Texas tegen het lijf. We maken een rit op het reuzenrad in Kaapstad, speciaal gebouwd voor het WK. En dan op weg naar Fan Fest, een plein net voor het stadhuis dat speciaal is ingericht voor fans die geen tickets hebben en de sfeer toch willen opsnuiven.”

Zondag 13 juni : “Vandaag relaxdag. In de namiddag kwam Marc Toussaint van Radio 1 langs voor een interview. Het wordt een leuke babbel en we maken plannen om elkaar terug te zien na de match van maandagavond. Marc heeft van enkele West-Vlamingen kaarten gekregen om samen met Evert Veneman de match in Kaapstad te bekijken. Morgen geen dagboek want ik ben de hele dag aan de slag.”

Tot volgende week!

(Bart via BCR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier