Het doek valt over Pier 10

© WK
Redactie KW

Gelegenheidszwemmers en vaste baantjestrekkers repten zich de voorbije weken massaal naar Pier 10 om nog gauw een laatste duik te nemen. Op 1 juli viel immers onherroepelijk het doek over het zwembad van de Hanenaars, die met de sluiting ook een stukje nostalgie verloren zien gaan.

Het zwembad Pier 10 maakte vroeger deel uit van de site Sparrenduin, een vakantiecentrum van de CM. In 2000 werd het domein verkocht aan bouwpromotor en projectontwikkelaar POC Partners, en sindsdien werd Pier 10 uitgebaat door het gemeentebestuur van De Haan. De voornaamste reden dat het sportcomplex – met behalve het zwembad ook nog een bowling en minigolf – nu zijn deuren sluit, is dat het de gemeente elk jaar handenvol geld kostte om het open te houden. Het zwembad was bovendien sterk verlieslatend.

Dat heel wat Hanenaars de zwanenzang van Pier 10 betreuren, hoeft geen betoog. “Zwemmen is goed voor de gezondheid, het houdt een mens jong. Achteraf dronk ik hier dan mijn potje koffie in de cafetaria, gevolgd door een stevige wandeling. Vaste routine, vier keer per week en dat al dertig jaar lang”, vertelt Elvira Schmidt. De laatste zwemmers in Pier 10 zijn er van alle leeftijden, maar met haar negentig lentes spant zij toch wel de kroon.

“Onze zwemvoormiddag was een van de vaste zaterdagactiviteiten met de gasten”, zegt Martien Ooghe van MPI De Vloedlijn, dat op een boogscheut ligt van Pier 10. “Hier konden we door de nabijheid gemakkelijk een uurtje komen zwemmen, maar met het Wielingenbad wordt dat een heel ander verhaal. Naar Wenduine alleen zijn we een uur onderweg.”

Prachtige cafetaria

Ook Milou De Cat (85) kan zich maar moeilijk bij de sluiting neerleggen. “Ik woon op wandelafstand van Pier 10 en kom hier al vele jaren mijn vaste uurtje ‘gymnastiek’ doen. Tot vier keer per week, vroeger zelfs bijna dagelijks. Voortaan zal ik de tram moeten nemen naar Wenduine”, zucht ze. “En eigenlijk was die horeca-uitbating beter in privéhanden gegeven. Zo’n prachtige cafetaria, maar er zat zelden volk.”

Bij Erik Neve (24) en Philippe Loosvelt (19), twee triatleten van Vrije Zwemmers Wenduine, roept Pier 10 heel wat jeugdherinneringen op. “Van verjaardagsfeestjes en schoolsportdagen tot onze wekelijkse zwemtraining met de triatleten: met de sluiting van Pier 10 verdwijnt voor ons een stuk nostalgie”, zegt Philippe. Zijn maat Erik komt al bijna twintig jaar. “Ik kreeg hier destijds mijn eerste zwemlessen. Nu vrezen we dat er in het Wielingenbad met al die verenigingen niet veel tijd meer overblijft voor de individuele zwemmers.”

Ook Wim Van Dorsselaer (73) zegt het zwembad te zullen missen. “Pier 10 was een echt familiebad met een hele toffe sfeer, de vaste klanten vormden een grote vriendenkring”, zegt hij. Wim heeft ook zo zijn bedenkingen bij het opdoeken van Pier 10. “Een jaarabonnement kost 62 euro, belachelijk weinig als je ‘t mij vraagt. Het gemeentebestuur had zijn zwemtarieven beter stelselmatig opgetrokken. Of we dan niet juist goed verwend zijn geweest? Absoluut, maar in tijden van besparing blijft zoiets nooit duren.”

Nuchter bekijken

Vlissegemnaar Hervé Casier (72) wil zijn reactie over de sluiting enigszins nuanceren. “Natuurlijk is dit spijtig, maar de gemeente een steen toewerpen, vind ik toch iets te gemakkelijk. Hier kwamen ook heel wat scholen over de vloer uit buurgemeenten, die zelf geen zwembad hebben. Laat ons dan ook nuchter blijven: in besparingstijd is twee zwembaden openhouden voor een gemeentebestuur toch onhoudbaar… Met een prachtig sportcentrum zijn we op sportief gebied zeker niet benadeeld in De Haan, en een gemeente kan niet alles hebben. Als wij naar de opera willen, moeten we daarvoor ook naar Brugge.”

Oostendenaar Johan Cattrysse (59) is vijftien jaar trouwe klant in Pier 10. “In Oostende gaat het zwembad op zaterdag wat later open dan hier, en ben je heel je voormiddag kwijt”, zegt de man, die geen blad voor de mond neemt als het op de sluiting aankomt. “Voor het trouwe publiek valt nu een vorm van sociaal contact weg. Ik begrijp de motivatie wel, maar als er bespaard moet worden, is het altijd eerst Jan met de pet die zijn pleziertje wordt ontnomen”, zegt hij. “En dit is ook heel spijtig voor De Haan, wat schiet er op de duur nog over?”

Wielingenbad meer open

“Het zwembad van Pier 10 werd inderdaad nog altijd veel gebruikt, de sluiting was voor het gemeentebestuur dan ook geen gemakkelijke beslissing. Maar twee zwembaden openhouden, zou vandaag voor eender welke andere gemeente toch ook wat van het goeie te veel zijn”, wil schepen Rudy Claus nog kwijt. “Net zoals veel Wenduinenaars nu in het Haneveld komen sporten, kunnen de zwemmers uit De Haan bovendien altijd nog terecht in het Wielingenbad. Om alle noden op te vangen, zowel van de scholen en verenigingen als van individuele zwemmers, worden daar de openingsuren fors uitgebreid.”

De dansschool van Erika Defurne, tot voor kort ook in Pier 10, verhuisde ondertussen naar de turnzaal van Vrije Basisschool De Zeeboon. “De gemeente heeft nog mee gezocht naar een oplossing, maar het voorstel om naar het sport- en recreatiecentrum Haneveld te verhuizen, was voor ons niet haalbaar. En dus zijn we zelf elders gaan aankloppen”, klinkt het uit die hoek.

(WK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier