Hervormingsplannen voor vrij secundair onderwijs in de ijskast

Redactie KW

De hervormingsplannen voor het vrij secundair onderwijs in Ieper worden voor het grootste deel in de ijskast gestopt. Dat heeft de raad van bestuur beslist. Bedoeling was bepaalde graden in scholen te schrappen, maar daar kwam heel wat protest tegen van leerkrachten en leerlingen. De twee ASO scholen zullen wel groeien naar n school, maar dan wel met twee campussen. De scholengemeenschap Onze-Lieve-Vrouw-van-Tuine hoopt dat daarmee de rust en eenheid terugkeert.

Het vrije net heeft in Ieper 5 secundaire scholen met een volwaardige zesjarige opleiding. Bedoeling was dat leerlingen die voor het ASO kozen in het Lyceum de eerste graad zouden volgen en dan de hogere graden in het College.

In het technisch – en beroepsonderwijs zou de eerste graad geschrapt worden in Immaculata, de Heilige Familie zou nog alle graden aanbieden. Vooral dat laatste zorgde in Immaculata voor heel wat protest. De leerkrachten vreesden dat leerlingen die in de Heilige Familie starten daar ook zouden blijven. Enkel het VTI bleef ongemoeid. Maar nu wordt de hervorming dus een heel pak minder ingrijpend.

“Wij hebben besloten de twee ASO-scholen te laten evolueren naar één school, weliswaar met twee campussen maar met een gemeenschappelijk beleid,” licht Joos Waelkens van de Scholengemeenschap O.L.V.- van- Tuine toe. “De twee TSO-scholen namelijk de Heilige Familie en Immaculata zullen als twee scholen met een zesjarige opleiding op hun eigen campus blijven bestaan.”

Het huidige plan is in tegenstelling tot het oorspronkelijke het resultaat van personeelswerkgroepen.

“Vermits we geen draagvlak vonden voor de grote reorganisatie zijn we te snel van stapel gelopen. We hebben te weinig rekening gehouden met de basis.”

Met de oorspronkelijke ingreep wou de Raad van Bestuur van de scholengemeenschap een antwoord geven op de dalende instroom de komende jaren.

“Vermits de scholen verkiezen hun eigenheid te behouden zijn ze meteen ook bereid met een sober beleid de gevolgen van een lager geboortecijfer op te vangen. Iedereen wil bijvoorbeeld altijd de lokalen vernieuwen of nieuw pedagogisch materiaal aanschaffen. Op dat vlak zal nu meer gekeken moeten worden naar de inkomsten.”

De scholengemeenschap hoopt dat de rangen nu opnieuw gesloten worden en verkiest daarom ook enkel te communiceren via de inrichtende macht van de scholengemeenschap.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier