Hervorming moet brandweer sneller en adequater doen werken

Redactie KW

Een betere werking van de hulpverleningsdiensten, dat is het opzet van de geplande brandweerhervorming. In afwachting van het officieel statuut wordt de overgang nu al operationeel voorbereid.

West-Vlaanderen wordt in de nieuwe brandweerhervorming verdeeld in vier hulpverleningszones. Roeselare treedt daarbij op als de beherende gemeente voor de zone Midden West-Vlaanderen. Burgemeester van Roeselare Luc Martens werd namens de zone aangeduid als voorzitter van de prezoneraad, commandant Donald Withouck van de brandweer van Roeselare treedt op als coördinator.

De belangrijkste doelstelling van de hervorming is dat er sneller en adequater gewerkt wordt, waarbij elk korps niet per se bevoegd is voor een en hetzelfde gebied. “Via een systeem zullen we metingen gaan doen wie waar het snelst ter plaatse kan zijn met welke middelen. We kijken daarbij naar alle aspecten. Het ene korps kan bijvoorbeeld het snelst ter plaatse zijn met een ladderwagen, een ander met andere middelen. Bij een brand zullen meerdere korpsen nu simultaan uitrukken”, legt Donald Withouck uit.

Binnen deze hulpverleningszone vinden we vijftien gemeenten. “Het is een kwestie van schaalvergroting en het efficiënter inzetten van de beschikbare middelen. Daarbij moeten we de posten versterken waar nodig zodanig dat iedereen over gelijke middelen beschikt.” Ook opleiding blijft belangrijk. “De woningen zijn veranderd waardoor de branden ook anders zijn en dus op een andere manier bestreden moeten worden.”

Meer in Krant van West-Vlaanderen (editie De Weekbode Roeselare)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier