Hervorming brandweer in Middelkerke zal geld kosten

Redactie KW

De federale brandweerhervorming komt eraan. Vanaf 1 januari 2015 zal Middelkerke deel uitmaken van een grote brandweerzone die 17 gemeenten telt.

Op vlak van dienstverlening zal er niet veel veranderen, maar de hervorming zorgt er wel voor dat Middelkerke in de toekomst veel meer geld zal moeten betalen dan nu.

“Er is geen keuze, de brandweerhervorming is een noodzakelijk kwaad. Ik trok in Brussel aan de alarmbel maar de beslissing is er en we moeten die volgen”, zegt burgemeester Janna Rommel-Opstaele. “Samen met Middelkerke maken ook nog Beernem, Bredene, Blankenberge, Brugge, Damme, De Haan, Gistel, Ichtegem, Jabbeke, Knokke-Heist, Oostende, Oostkamp, Oudenburg, Torhout, Zedelgem en Zuienkerke deel uit van de nieuwe brandweerzone. Het probleem voor een gemeente als Middelkerke is dat er nu moet worden meebetaald voor korpsen als Oostende en Brugge, die heel wat beroepsbrandweermannen kennen, terwijl er in Middelkerke enkel vrijwilligers zijn. Vandaag geeft de gemeente ongeveer 35 euro uit per inwoner voor de brandweer, dat zal drastisch verhogen tot het dubbele binnen 10 jaar. De brandweerkosten in 2013 bedroegen met inbegrip van de investeringen 650.000 euro. De dotatie die nu is vastgesteld aan de zone zal 1 miljoen euro bedragen en tegen 2025 oplopen tot 1,3 miljoen euro.”

Dienstverlening verandert niet

Aan de dienstverlening verandert niet veel want de kazerne blijft in de eigen gemeente en de inwoners van Middelkerke zullen verder dienst kunnen doen op het eigen korps. Voor dezelfde dienstverlening moet dus veel meer betaald worden. “Ik stel me de vraag of alles nu efficiënter zal verlopen. Vroeger was Middelkerke verantwoordelijk voor het korps, nu ligt het management bij de zone en alle 17 gemeenten hebben een verschillende invalshoek. Een ding is hier in alle geval duidelijk: schaalvergroting betekent niet noodzakelijk goedkoper”. Middelkerke zal wel kunnen rekenen op een vergoeding van de zone voor de huur van de brandweerkazerne.

(PBM/LC)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier