Hersteloord De Karmel sluit de deuren

Redactie KW

In Waregem sluit het hersteloord De Karmel op 31 oktober de deuren. In het rusthuis kunnen tot 38 mensen terecht, die herstellen of revalideren na een ziekenhuisopname. Een verblijf duurt er minimaal twee weken, maximaal twee maanden.

De zusters Karmelieten staan nu nog in voor de werking van het hersteloord, maar het hele domein is verkocht aan het ziekenhuis van Waregem.

Directeur Richard Neirynck van het OLV van Lourdesziekenhuis heeft alvast ambitieuze plannen met het grondig te renoveren hersteloord. “Wij hebben het Karmeldomein niet gekocht om er gemiddeld dertig mensen te verzorgen, zoals tot dusver het geval was. We moeten bij de geplande uitbreiding weliswaar rekening houden met belangrijke stedenbouwkundige aspecten en met de beperkingen eigen aan een parkzone, maar we hopen hier over drie jaar plaats te kunnen bieden aan 90 tot 120 patiënten of bewoners”, vertelde hij onlangs in De Weekbode Gaver.

In het ziekenhuis zijn ze er nog niet uit of de nieuwe afdeling zich enkel zal richten tot patiënten die in het ziekenhuis worden ontslagen, maar toch nog enige recuperatietijd nodig hebben na een ernstige ziekte of operatie, intermediaire zorg zeg maar. “Het kortverblijf op onze rvt-afdeling wordt constant ingepalmd voor residentiële zorg. De vergrijzing van de bevolking is een belangrijk gegeven en het zal de komende jaren niet anders worden. Misschien kan onze rvt-afdeling ook naar de Karmel verhuizen om zo het ziekenhuis te ontlasten, maar dat is nog toekomstmuziek”, zegt directeur Richard Neirynck.

Intussen wordt de ligduur in het ziekenhuis alsmaar korter en dus dringt zich ook daar een oplossing op. “Senioren die een nieuwe heup krijgen, worden soms al na zeven dagen ontslagen. De nood aan intermediaire zorg zal alleen maar toenemen”, voorspelt de directeur.

In De Karmel werkten dertien voltijdse equivalenten, maar een aantal onder hen zijn er ondertussen al vertrokken. De zes zusters in het klooster verhuizen begin volgend jaar naar Groenhove in Torhout, waar ook het religieus centrum Licht en Ruimte uit Roeselare haar intrek zal nemen.

De zusters stelden hun hersteloord te koop, omdat de normen voor de verzorging en de kamers vanaf 2010 te zwaar zijn om nog aan te passen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier