Heropening noodopvang voor asielzoekers

Redactie KW

Vandaag opent Fedasil een tijdelijk noodopvangcentrum op het militaire domein in Lombardsijde bij Nieuwpoort. Het is al de tweede keer dat Fedasil uitwijkt naar Lombardsijde. Het gaat om een tijdelijke maatregel.

De heropening moet het tekort aan opvangplaatsen helpen oplossen. Nu asielzoekers geen financiële steun meer krijgen, verblijven ze hun hele asielprocedure in het opvangnetwerk. Door een achterstand bij de Raad van State wachten momenteel meer dan 4.000 mensen op een beslissing over hun asielaanvraag.

In Lombardsijde zijn in 2006 tijdelijk 96 asielzoekers opgevangen, omdat het transitcentrum in Sint-Pieters-Woluwe volzet was. Nu zullen opnieuw 88 mensen opgevangen kunnen worden in Lombardsijde. Het gaat enkel om alleenstaande mannen. Zij kunnen voor een korte periode van niet meer dan 2 nachten in Lombardsijde verblijven.

Vrijwilligers zullen de permanentie op het domein verzorgen. Er wordt geen bijkomend personeel aangeworven. Het project loopt voorlopig tot eind juli. Als er dan minder druk is op het opvangcentrum in Sint-Pieters-Woluwe zal Lombardsijde weer sluiten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier