“Hernieuwbare energie hoofdbezigheid Oostendse haven”

Redactie KW

“De hoofdbezigheid van de haven is hernieuwbare energie.” Dat zei Havenvoorzitter Johan Vande Lanotte bij de presentatie van de jaarrekening 2011 van het AG Haven op de gemeenteraad. Groen vreest dat de klemtoon op de windmolens op zee ten koste gaat van de havenactiviteiten zelf.

“Ro-ro is wel nog een activiteit waaraan gewerkt wordt, maar niet langer de hoofdbezigheid”, aldus Vande Lanotte. “De hoofdbezigheid wordt verlegd naar de haven als green energy port. Dat blijkt een succesvolle keuze, want in maart 2012 werken er in de voorhaven meer mensen dan er sinds 2001 hebben gewerkt. Dat zijn er 867, waarvan 120 in de offshore business. De rekrutering van een 30-tal mensen is bezig, zodat we eind dit jaar de grens van de 900 kunnen overschrijden.”

Wouter De Vriendt (Groen) noemde het succes van de haven als hub voor hernieuwbare energie positief, maar vindt dat dit ten koste gaat van de havenactiviteiten zelf. Hij wees op de slechte trafiekcijfers van de haven: in totaal een daling van 22,1% in 2011. Hij stelde zich de vraag of de tewerkstelling in de groene energie wel duurzaam is. Hij wees op de netto stijging van slechts 60 jobs in vergelijking met 2008 – weliswaar op het hoogtepunt van het intussen uit Oostende verdwenen Cobelfret.

Vande Lanotte bleef erbij dat 2011 het op één na beste jaar van de haven was. “Enkel 2012 zal nog beter zijn”, aldus de vicepremier. “Ik evalueer het succes van de haven niet meer op basis van trafiek, wel op basis van tewerkstelling. De jobs in de bouw van de windmolens op zee zijn maritieme jobs. En jobs in de ro-ro kun je ook niet echt als toppunt van duurzaamheid bestempelen. Als je ziet hoe akelig cynisch daar met mensen wordt omgegaan.”

(HH)

Meer in Krant van West-Vlaanderen (editie De Zeewacht)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier